Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do 2024. godine

Janne Andersson ostaje selektor reprezentacije Švedske

janne-andersson1

Švedska predvođena Anderssonom planirati izboriti mjesto na Europskom prvenstvu 2024. godine čiji domaćin će biti Njemačka

Janne Andersson, švedski fudbalski stručnjak i sadašnji selektor reprezentacije Švedske, ostat će na toj dužnosti do Evropskog prvenstva 2024. godine, objavio je Švedski fudbalski savez (SvFF), a prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju SvFF-a navodi se da je 57-godišnji trener pristao na nastavak saradnje do 2024. godine kako bi vodio reprezentaciju u nove uspjehe.

Andersson je izjavio da će učiniti sve što može da švedska selekcija postiže što bolje rezultate narednih godina.

“Kada smo počeli razgovarati o produženju saradnje, za mene nije bilo nikakve sumnje. Radujem se što ću opet raditi s kolegama. Zajedno ćemo se suočiti sa svim izazovima koji su pred nama”, kazao je Šveđanin, dodajući kako svoj posao u švedskom timu smatra najboljim u svijetu.

“Često znam kazati da imam najbolji posao na svijetu i zaista to mislim”, rekao je.

Švedska predvođena Anderssonom planirati izboriti mjesto na Europskom prvenstvu 2024. godine čiji domaćin će biti Njemačka.

Andersson je preuzeo selekciju Švedske 2016. godine koja je pod njegovim kormilom stigla do četvrtfinala na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Također, pod njegovim vodstvom švedska selekcija se uspjela kvalifikovati i na EURO 2020. koji će se igrati 2021. godine zbog trenutne pandemije koronavirusa.

Prije preuzimanja selekcije Švedske, vodio je Alets IK, Halmstads BK, Laholms FK, Orgryte IS i IFK Norrkoping.

U julu 2016., Andersson je proglašen 47. najboljim trenerom na svijetu prema fudbalskom magazinu “FourFourTwo”. U novembru 2018. godine, prema istom magazinu proglašen je za 17. najboljeg trenera na svijetu. Na dodjeli sportskih nagrada i priznanja u Švedskoj 2019. godine Andersson je proglašen za trenera godine.