nakon spektakularne pobjede

Jović: Tvrdim da je naša liga kvalitetnija nego slovenačka

jovic fb (1)
FOTO: fktc

Složio se kako su strani nogometaši, pogotovo iz afričkih zemalja, dobrodošli kao pojačanja te da mogu doprinjeti boljim igrama i rezultatima bh. klubova

Ja odgovorno tvrdim da je naša liga kvalitetnija nego slovenačka – kazao je nakon sinoćnje spektakularne pobjede svog tima u Zenici protiv Sarajeva (5:1) trener Tuzla Citya Dragan Jović.

Bila je to njegova ocjena na novinarsku konstataciju kako je naša liga jako podcijenjena, mada je, ako izuzmemo prošlu sezonu, godinama dosta izjednačena te da se, na primjer, i sam trener banjalučkog Borca Nenad Lalatović uvjerio kako na bh. terenima nije lako ostvarivati pobjede.

– Sigurno! Slovenci radi te bolje infrastrukture, medijske popraćenosti i drugih stvari koje prave njihovi klubovi u Evropi – Maribor, Olimpija, ranije Mura – lako postižu visoke cijene svojih igrača i prodaju ih za milionske iznose.

Čvrsto vjerujem da kada ta infrastruktura dođe na svoje mjesto i kod nas, da ćemo i mi ostvarivati takve transfere. Naša liga sigurno nije za podcijeniti – podvukao je Jović.

Istakao je kako je upravo teren Stadiona Bilino polje te noćni termin utakmice, odnosno ukupan ambijent koji je sinoć stvoren na tom zeničkom stadionu, “itekako uticao na kvalitet izvedbe momaka”.

– Nadam se da, kada dobijemo sve ove terene koji se rade, da će i naša liga pokazati da ima itekakav kvalitet…

Da nam je samo ovakvih terena. Dugo živim u Gracu i često idem na utakmice Maribora, pratim tu slovenačku ligu. Blizu mi je i kada odem na stadion Maribora, odmah imam refleksije na ove naše stadione. Žao mi je što mi ne možemo da napravimo jedan takav stadion ili stadione koje oni imaju u Sloveniji – kazao je Jović.

Složio se kako su strani nogometaši, pogotovo iz afričkih zemalja, dobrodošli kao pojačanja te da mogu doprinjeti boljim igrama i rezultatima bh. klubova.

– Imam dugo iskustvo rada u Africi. Mislim da ko bude imao dobar skauting na afričkom kontinentu, da može napraviti puno toga. Evo, mi smo dovely Coulibalyja iz Malija, kojem je otac iz Malija, a mati je iz Etiopije.

I to je jedna sretna kombinacija. Zašto? Zato što Mali daje eksplozivnost i brzinu, a Etiopija je bitna za izdržljivost. Tako, što se mene tiče, ja insistiram na tome u klubu, a predsjednik Azmir Husić to je i ispoštovao – da se okrenemo afričkom tržištu. Mislim da bi stranci, kao i Coulibaly, koji je odigrao odličnu utakmicu, dali dodatni kvalitet našoj Premijer ligi – kazao je Jović.