Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekuje se 1,2 miliona navijača

Kako će Katar brinuti o sigurnosti na Svjetskom prvenstvu

sp katar navijaci fudbal ss

Katarske snage sigurnosti, zajedno sa partnerima iz 13 država, širom zemlje su obavile petodnevne vježbe, u cilju testiranja spremnosti i odgovora na hitne situacije

Zemlja domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu potpisala je sa nekoliko zemalja ugovore o sigurnosnoj saradnji.

Na turniru, koji se igra od 20. novembra do 18. decembra, u Kataru se očekuje 1,2 miliona navijača.

Katarske snage sigurnosti, zajedno sa partnerima iz 13 država, širom zemlje su obavile petodnevne vježbe, u cilju testiranja spremnosti i odgovora na hitne situacije, izvijesio je lokalni dnevnik The Peninsula, javlja Al Jazeera Balkans.

Prema sigurnosnom komitetu turnira, na vježbama je bilo 32.000 pripadnika vladinih sigurnosnih snaga i 17.000 iz privatnog sektora.

Turska je ranije objavila da će poslati više od 3.000 policajaca za suzbijanje nereda kako bi pomogli osiguranju stadiona i hotela. Ankara će ustupiti 100 policajaca za specijalne operacije, 50 eksperata za bombe i 80 pasa tragača.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u januaru je rekao da će Turska obučavati 677 pripadnika katarskih sigurnosnih snaga za 38 različitih specijalnosti.

Pakistan je također pristao poslati snage u Katar, a one su ranije ovog mjeseca doputovale u Dohu.

Britanska vojna podrška

Francuski parlament dozvolio je slanje 220 pripadnika osiguranja u Katar, kako bi pomogli sigurnosti navijača, uključujući i francuskih državljana, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

Katar je potpisao ugovor o sigurnosnoj saradnji i sa Marokom, a prema pisanju tamošnjih medija, među njima će biti i eksperti za cyber sigurnost.

U maju, britansko ministarstvo odbrane navelo je da će dati Kataru vojnu podršku za „sigurno“ i „mirno“ Svjetsko prvenstvo. Kraljevska mornarica brinut će se za pomorsku sigurnost, a podrška je obećana i za druge sektore.

Ugovor je potpisan i sa ministarstvom odbrane SAD-a.

Emiratski The National ranije ove godine objavio je da je posao u Kataru ponuđen i bivšim jordanskim vojnicima.

Kako se bliži Svjetsko prvenstvo, na ulicama Katara primjećene su mnoge aktivnosti vezane za sigurnost.