Puno promjena

Kako je izgledala tabela engleskog Premiershipa prije 10 godina: Skoro ništa nije isto

united_liverpool

Prvog januara 2010. godine u ligi su bili mnogi koji danas nisu tu

Liverpool će u sljedeću deceniju ući kao vodeća ekipa Premiershipa. Pod Jürgenom Kloppom tim s Anfielda izrastao je u jednu od najboljih u Europi i juriša prema svom prvom naslovu u historiji Premiershipa.

Ipak, decenija iza nas bilo je najbolje za Manchester City, koji će bez obzira na Liverpoolove uspjehe ostati najtrofejniji klub tog perioda s čak 13 domaćih trofeja.

City najuspješniji

Od tih 13 trofeja, čak četiri su naslova prvaka Engleske. S druge strane spektra su Manchester United i Arsenal koji su se u posljednjih deset godina mučili i napravili nekoliko koraka unazad.

Osim toga, 2016. godine ispisana je historija jer je prvak Engleske postao Leicester, od kojeg to baš niko nije očekivao. Prije početka sezone kladionice su nudile kvotu od 5000 za tu okladu, a Claudio Ranieri i družina pokorili su ligu.

Tabela na početku decenije

Ako se vratimo još malo unatrag, na sam početak decenije, zateći ćemo potpuno drugačije stanje. Premiership je 2010. bio sasvim drugi svijet.

Prvog januara 2010. godine u ligi su bili Birmingham City, Fulham, Sunderland, Stoke City, Blackburn Rovers, Wigan Athletic, Bolton Wanderers, Hull City i Portsmouth. Danas niko od njih nije ni blizu Premiershipa.

Chelsea je vodio na tabeli, a Liverpool je bio sedmi iza Aston Ville. Ispod možete pogledati cijelu tabelu:

Arsenal je bio samo jednu pobjedu udaljen od toga da bude na bod od vodećeg Chelseaja, dok je United zaostajao samo dva boda. Manchester City bio je peti.

Šta se nije promijenilo?

Od stvari koje se nisu promijenile vrijedi istaknuti da je Chelsea i dalje među četiri najbolja kluba, bez obzira na to što zaostaje čak 13 bodova za vodećim Liverpoolom.

Sve se ostalo više-manje promijenilo. Premiership kakav smo nekad poznavali više ne postoji.


Vrhunsku ponudu za današnje fudbalske mečeve pogledajte na meridianbet.ba. Osim top kvota, na raspolaganju su vam i brojne promocije, zahvaljujući kojima možete da dobijete bonus na uplatu. Meridianbet tako, između ostaloga, sa 10% bonusa časti igrače koji su novac deponovali Maestro i Mastercard karticama.