"Transfermarkt"

Kako je krenulo, uskoro će i Željo moći kupiti Ronalda

ronaldo

Cijene na berzi su propale, mnogi klubovi mogli bi biti ugroženi zbog insolventnosti i neizvjesnost je stopirala transfernu politiku brojnih klubova

U samo mjesec dana pandemija koronavirusa potpuno je zaustavila svijet sporta. Prekinule su se gotovo sve svjetske lige, a najveća svjetska i kontinentalna takmičenja su odgođena i prebačena na neka sretnija vremena.

Čak i oni najveći i najbogatiji klubovi trpe milionske gubitke, a oni manji na ivici su gašenja.

Brojni ekonomski stručnjaci i nogometni agenti tvrde da je mjehur eksplodirao, da će morati doći do pročišćavanja i katarze te da nogomet više nikad neće biti isti. Prije noliko dana o tome je za Index.hr govorio hrvatski nogometni agent Marko Naletilić.

“Niko ne zna koliko će ovaj haos trajati, a svakim danom posljedice su sve veće i prostor za oporavak je manji. U cijelom svijetu danas samo rade trgovine za osnovne potrebe i apoteke. O kakvom nogometu onda možemo pričati? Ono što je sigurno, to je da takvih transfera jako dugo neće biti, a pitanje je hoće li više ikada”, rekao je tada Naletilić.

U prvom redu mislio je na transfernu politiku i cijene igrača, koje su posljednjih godina bile nestvarne. Tvrdi da su transferi poput Neymarovog ili Mbappeovog stvar prošlosti kao i to da je nemoguće da neko ima godišnja primanja od nekoliko miliona eura.

U prilog toj činjenici ide i informacija da je Transfermarkt, portal koji je specijaliziran za cijene igrača, napravio update i snizio cijenu apsolutno svakom igraču. Potez Transfermarkta jasan je pokazatelj šta nogomet čeka u vremenima koje slijede.

Nove cijene

Transfermarkt je na izvanrednu situaciju reagirao neviđenim korakom smanjenja globalne tržišne vrijednosti od 20 posto, a igračima rođenima iza 1998. vrijednost je pala za 10 posto.

Tako je tržišna vrijednost najcjenjenijeg igrača Premiershipa, Raheema Sterlinga, pala sa 160 miliOna eura na 128, dok je 21-godišnjem Trentu Alexander-Arnoldu cijena pala sa 110 na 99 miliona, a Erlingu Halandu s 80 na 71 milion.

Kao rezultat kaosa na tržištu dolazi i do promjena na listi najvrednijih igrača na svijetu pa je tako Alexander-Arnold na desetom mjestu prestigao Barceloninog Antoinea Griezmanna, koji je sa 120 miliona eura pao na 96. Zvijezda Borussije Dortmund i engleski internacionalac Jadon Sancho, čija je vrijednost pala sa 130 na 117 miliona eura, sada je osmi najvredniji igrač na svijetu, ispred Lionela Messija, koji je doživio pad sa 140 na 112 miliona eura.

Ronaldo 12 godina nije bio jeftiniji

Cristiano Ronaldo, koji je prije četiri mjeseca vrijedio 75 miliona eura, od danas vrijedi “samo” 60. Dakle, njemu je cijena pala za 15 miliona eura, što znači da slavni Portugalac već 12 godina nije bio jeftiniji. Posljednji put kada mu je na tržištu bila zabilježena cijena od 60 miliona eura igrao je za Manchester United – bilo je to ljeto 2008.

Neymar je prije koronavirusa vrijedio 160 miliona eura, a sad mu je cijena pala za čak 32 miliona pa vrijedi 128 miliona. Kylian Mbappe je u decembru prošle godine vrijedio 200 miliona eura, a danas vrijedi 20 miliona manje.

Od najvećih zvijezda najviše je propao Eden Hazard, koji je krajem prošle godine koštao 120 miliona, a danas vrijedi 20 miliona manje.

“Cijene na berzi su propale, mnogi klubovi mogli bi biti ugroženi zbog insolventnosti i neizvjesnost je stopirala transfernu politiku brojnih klubova. Danas je nemoguće zamisliti da bi odštete mogle i dalje rasti kao prethodnih godina. Mislim da nas takvo stanje čeka još jako dugo vremena”, objašnjava osnivač Transfermarkta Matthias Seidel.