Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako na Grke: Odbrana enigma, u napadu bez dilema?

zmajevi1

Još četiri dana preostala su do utakmice Bosne i Hercegovine i Grčke. Bh. tim priprema se u Zenici, a na treninzima prema svjedočenjima prisutnih vlada odlična atmosfera. Selektor Mehmed Baždarević suočio s četiri otkaza, koji nisu ni izbliza bolni koliko bi bolno bilo neigranje Miralema Pjanića. Ipak, nada postoji i svako vjeruje da će zvijezda Juventusa u petak istrčati na Bilino polje.

Stari Baždarevićev problem predstavlja odbrana, s obzirom da dugogodišnji lider Emir Spahić od zimus ne igra, kao i da u svojim klubovima ostali reprezentativci iz odbrane nisu imali briljantne sezone. Ervin Zukanović, Toni Šunjić i Ervin Bičakčić u posljednje vrijeme su najviše sjedili na klupi.

Bičakčić je u finišu ponekad i dobijao priliku, pa je za očekivati da od početka nastupi na poziciji stopera. Drugi stoper vjerovatno će biti upravo Šunjić, dok bi bočne pozicije trebale pripasti Ognjenu Vranješu i Ervinu Zukanoviću. Nije isključeno ni da Senad Lulić zaigra u odbrani na lijevoj strani, ali to je ipak manje izvjesna opcija, baš kao i promjena formacije i igranje s tri stopera što se u Belgiji nije pokazalo kao pogodak.

Također, ne treba zanemariti ni učinak i formu Edina Cocalića, pa ne bi iznenadilo ni kada bi fudbaler Mechelena priliku dobio od početka utakmice.

Upitno je i koliko Baždarević u ovom momentu računa na Muhameda Bešića koji je igrao samo za drugi tim Evertona. Ukoliko računa ozbiljno, onda bi sasvim sigurno upravo on s Pjanićem činio tandem na sredini terena. U slučaju da Bešić ne krene od početka, onda su timu uz Pjanića najbliži Jajalo i Cimirot.

Bočni napadači vjerovatno će biti Edin Višća i Senad Lulić, te u vrhu Edin Džeko i Vedad Ibišević. U slučaju da Lulić zaigra u zadnjoj liniji ne bi iznenadilo da od početka u napadu uz aut liniju vidimo Kodru, Stevanovića ili Hodžića. Ipak, sačekajmo petak…