Fudbal

(ne)djela advokata suljića

Kako su preko beskućnika pokušali izvući iz Slobode 650.000 KM

19/01/2020

Tužilac Vedran Alidžanović za RTV Slon je potvrdio da je Suljić već ispitan u svojstvu osumnjičenog

Tuzlanski advokat i član Nezavisnog policijskog odbora Suad Suljić predat je u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Suljić je uhapšen zbog osnova sumnje da je počinio tri krivična djela. Inače, ovo nije prvi put da se protiv Suljića vodi istraga.

On je 2007. godine osuđen pred Općinskim sudom u Tuzli na tri mjeseca zatvora, odnosno uslovno na jednu godinu, a presuda mu je brisana iz kaznene evidencije.

Podsjetimo, pripadnici Uprave policije MUP-a TK pretresali su prostorije i automobil tuzlanskog advokata Suada Suljića kojem se na teret stavljaju krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti u pokušaju, zatim prevara u privrednom poslovanju te ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Tužilac Vedran Alidžanović za RTV Slon je potvrdio da je Suljić već ispitan u svojstvu osumnjičenog. Njemu se između ostaloga stavlja na teret da je kao advokat privrednog društva ‘Bosnafarm‘, koji je bio u vlasništvu Davuda Zahirovića, nekadašnjeg predsjednika FK Sloboda, izvršio preregistraciju osnivača, direktora i adresu sjedišta preduzeća prebacio na Sabalahajrudina Suljagića, beskućnika iz Tuzle koji nije imao nikakvih prihoda.

“U pitanju je lice koje je zapravo beskućnik bez ikakvih novčanih primanja. Nakon završene te preregistracije, obzirom da ‘Bosnafarm’ ima potraživanja prema FK Sloboda negdje oko 650.000 KM sačinjen je ugovor o cesiji tog potraživanja na advokatsko društvo ‘Suljić’ između sada Sabalahajrudina kao vlasnika i direktora ‘Bosnafarma’ i advokatskog društva ‘Suljić’. Kao pravi osnov navedeno je neko potraživanje za usluge koje je advokatsko društvo imalo prema ‘Bosnafarmu’ za usluge obavljanja pravnog zastupanja u Velikoj Britaniji odnosno Londonu u vezi sa nekom navodnom licencom za lijek, čega zapravo nije ni bilo” – kazao je u izjavi za RTV Slon, Vedran Alidžanović.

Suljić, Alidžanović, Suljagić (FOTO: Tuzlanski.ba)

Suljić je pokrenuo postupak prema FK Sloboda u vezi sa isplatom duga, međutim do toga nije došlo jer je FK Sloboda imala blokiran bankovni račun.

Prevara u privrednom poslovanju Suljiću se također stavlja na teret, a ovo krivično djelo se odnosi na davanje neistinitih podataka inspekcijskim organima vezano za prekršaje. Alidžanović kaže da je Suljić ovdje navodio da su njegovim službenim automobilom upravljali turski državljani koji u to vrijeme uopšte nisu bili u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.