Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski nogometaš

Kako su Rusi pokušali prevariti Mandžukića

Mario Mandzukic

Mandžukić je prekinuo pregovore, bijesan ovakvim pokušajem prevare

Mario Mandžukić (34) došao je na potpis zadnjeg ugovora karijere s moskovskim Lokomotivom. Tamo je shvatio da umjesto bogate gaže od 3 miliona eura unaprijed te 2,4 miliona eura za svaku od dvije godine igranja za taj klub, potpisuje prevaru.

To je otkrio ruski novinar Nobel Arustajman:

“Mandžukić je sve dogovorio s Lokom, pa tako i plaću od 2,4 miliona eura godišnje, ali je dolaskom na potpis ugovora njegov advokat u dokumentu otkrio klauzulu koja je upropastila posao. Lokomotiv je naime u ugovoru napisao da će se Mandžukićeva plaća računati po fiksnom tečaju od 75 rubalja za jedan euro. Mandžukić je prekinuo pregovore, bijesan ovakvim pokušajem prevare.”

Ruski klubovi inače nastoje u ugovore s igračima ugraditi valutnu klauzulu jer rubalj je sklon devalviranju, pa bi, ako se ovako ne zaštite, vrlo brzo morali igračima isplaćivati prilično veću svotu od dogovorene. Zato je u Mandžukićevom ugovoru Lokomotiv sam fiksirao tečaj ruske valute na 75 rublja za jedan euro. Prevara se krije u tome što to nije ranije rekao Mandžukiću te što se trenutno jedan euro u Rusiji mijenja za 92,8 rublja te je podložan devalvaciji. Mandžukić bi dakle od Lokomotiva dobio prilično manje od 2,4 miliona eura godišnje, prenosi Index.hr.