Karadžić o prijemu Kosova u UEFA-u: Politika je porazila fudbal

tomislav karadzic

Rekao sam u govoru pred Kongresom UEFA-e da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA-e koji može da ima nesagledive posljedice po fudbal, istakao je Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) u prvoj reakciji nakon što je na današnjem Kongresu u Budimpešti UEFA primila FS Kosova u punopravno članstvo, kao 55. nacionalnu asocijaciju.

Nadalje, prvi čovjek fudbala Srbije, kako javlja Anadolu Agency (AA), rekao je „četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije“.

„FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slijede uputstva političara. U tako neravnopravnoj borbi uspjeli smo da spriječimo promjenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema“, poručio je Karadžić, te dodao „Fudbalski savez lažne tvorevine Kosovo prvi je zatražio a posljednji dobio prijem u međunarodne forume“:

„Prvo su razni evropski savezi, košarkaški, rukometni i tako dalje, uzimali pod svoje okrilje samoproglašenu državu, a sjećamo se da je prvo Fudbalski savez takozvane države tražio prijem u UEFA-u. Uspijevali smo da spustimo rampu, ali sada se već radilo o nemogućoj misiji. Uostalom, nije tajna, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada, jednostavno su morali da slijede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo. Rekao sam i ponovit ću, ovo je tužan dan za fudbal i UEFA-u, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima“.

Karadžić podsjeća da je prije dvije godine u UEFA-u primljen Gibraltar koji nije član Ujedinjenih naroda (UN) što propisuje Statut UEFA-e, a da se danas ista stvar desila i u slučaju Kosova.

„FS Gibraltara je, primjera radi, dobio spor protiv UEFA-e pred Sportskim sudom u Lozani, a sada i protiv FIFA-e. Bilo je onih koji su mislili ili znali da bi možda i takozvano Kosovo postupilo na isti način, a UEFA bi onda plaćala papreno izgubljeni slučaj. Nije ovo dobro. FS Srbije jeste da se fudbal igra u svakom kutku kontinenta, ali osnovna pravila i propisi moraju da se poštuju, a ne da se mijenjaju preko noći. UEFA je to pokušala, delegati su tajnim glasanjem odbili. Sada se postavljaju mnoga pitanja, kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu? Kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obilježjima? Ponavljam fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika. Zloupotrijebila i nanijela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posljedice za ovu igru, kao i samu organizaciju“, smatra Karadžić.