brojke mu presudile

Kevin de Bruyne otkrio kako ga je Mourinho otjerao iz Chelseaja

de bruyne (1)

Kao 14-godišnjak otišao je na drugi kraj Belgije u Genkovu akademiju gdje su ga ismijavali zbog dijalekta. Klub mu je pronašao udomiteljsku porodicu kod koje je stanovao

Kevin de Bruyne jedan je od najboljih veznjaka svijeta i danas igrač Manchester Cityja.

Trenutno nije u najboljoj formi nakon niza ozljeda, no klasa tu nikad nije bila upitna. Da bi došao do statusa zvijezde, morao je proći odbijanje u Chelseaju od Josea Mourinha i kaljenje u Wolfsburgu iz kojega je prešao u Guardiolin City prije četiri godine za 76 miliona eura.

Belgijac se prisjetio svog odlaska iz londonskog kluba.

“Mourinho me pozvao u ured, bio je to drugi prelomni trenutak mog života. Imao je neke papire na stolu i rekao je: “Jedna asistencija, nula golova, 10 osvojenih lopti”, započeo je De Bruyne pa nastavio:

“Onda je počeo čitati statistike ostalih ofenzivnih veznjaka. Čekao je da nešto kažem, napokon sam rekao: Ali neki od njih su igrali 15-20 utakmica, a ja samo tri. Nije li takva razlika očekivana? I Mata je tada bio u nemilosti pa je Jose rekao: Ode li Mata, bit ćeš peti izbor umjesto šestog. Potpuno iskreno sam rekao da me radije prodaju jer želim igrati nogomet.”

Kao 14-godišnjak otišao je na drugi kraj Belgije u Genkovu akademiju gdje su ga ismijavali zbog dijalekta. Klub mu je pronašao udomiteljsku porodicu kod koje je stanovao.

No, pri povratku kući na ljetne praznike majka mu je u suzama priopćila da ga udomitelji više ne žele u svojoj kući.

“Ne žele te zbog onog što jesi, jer si pretih i ne mogu komunicirati s tobom. Rekli su da si težak”, prisjetio se De Bruyne riječi koje su mu promijenile život.

To ga je motivisalo da uspije u nogometu i danas mu je menadžer Pep Guardiola.

“Dijelimo sličan mentalitet, ali njemu nogomet znači još više nego meni. On je konstantno pod ogromnim stresom, vjerovatno dvostruko većem nego igrači, jer njega ne zanimaju samo pobjede. On želi savršenstvo.”