L'Equipe

“Kiborg je pregazio Gvardiola”

haaaland screenshot

Desetku je u istoriji L'Equipea dobilo samo 14 igrača

Erling Haaland (22) u uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka odigrao utakmicu za istoriju. Manchester City je na svom terenu pobijedio Leipzig 7:0 i s ukupnih 8:1 prošao dalje, a Haaland je za samo 41 minutu, od 22. do zamjene u 63. minuti, postigao čak pet golova.

Tako je postao tek treći igrač u istoriji kojem je to uspjelo, ali Leu Messiju i Luizu Adrianu trebalo je daleko više minuta da na utakmici Lige prvaka zabiju pet golova. Haaland je odigrao najbolju, a njegov čuvar najgoru utakmicu života.

A, “čuvao” ga je hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol, jedan od najtraženijih defanzivaca trenutno u svijetu.

Haaland je godinu dana mlađem Gvardiolu, moguće i budućem suigraču, pokazao da i sjajni igrači naiđu na još bolje i nastradaju od njih.

Najugledniji sportski list na svijetu L'Equipe poznat je po strogom ocjenjivanju igrača, ali Haalanda je za predstavu protiv Leipziga i Gvardiola nagradio najvišom. Desetku je u istoriji L'Equipea dobilo samo 14 igrača.

Zanimljivo, Haaland je uz Messija jedini kojem je to uspjelo dva puta i to oba puta ove sezone. Prvi put mu je to uspjelo u oktobru, kada je u mančesterskom derbiju razbio United s tri gola i asistencijom za pobjedu 6:3.

“Haaland je uništio svakoga ko mu se ove noći našao na putu, a posebno Joška Gvardiola. On je navodno do večeras bio čudesno neprelazan i pouzdan, ali kiborg Haaland ga je pregazio. Zabio je pet golova te Gvardiolu priuštio noćnu moru”, stoji u opisu Haalandove desetke u L'Equipu.