Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kinezi nakon jačanja lige, žele i jaku reprezentaciju

CFA111

 

Fudbalski savez Kine (CFA) danas je u Pekingu upriličio stručni seminar povodom prve godišnjive uvođenja reformi s ciljem jačanja fudbala u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik CFA-a Cai Zhenhua je istakao da je progres fudbala u Kini u proteklih 12 mjeseci vidljiv u svakom smislu, a da je za to zaslužna reforma kojom je kineski predsjednik Xi Jinping podstakao reforme u sportu.

Cai je kazao da je povećanje investicija, jačanje škola fudbala i fudbalske industrije uopće dovelo do toga da kineski fudbal krupnim koracima ide ka najvišim svjetskim standardima.

Podsjetio je i da je prošle sedmice Kineski fudbalski savez odvojen od Generalnog sekretarijata za sport Kine i da je dobio veće ovlasti u sportskoj organizaciji, poslovanju i izboru trenera i personala nacionalnog tima.

Klubovi kineske lige su tokom januarskog roka rekordnim ulaganjima doveli brojna poznata imena evropskog i svjetskog fudbala, a naredni cilj im je jačanje kineske reprezentacije.

Finansijsko jačanje kineskih klubova je proces koji traje, a osnovni elementi uspona su sve veći broj gledalaca na utakmicama, rastući prihodi od prava na televizijske prenose, uključivanje investitora u vlasničku strukturu klubova, rastuća dobit od marketinga i velika ulaganja u fudbalsku infrastrukturu.

Popularizacija fudbala u Kini najviše je inspirirana takvim trendom u Americi u čiju MLS ligu posljednjih godina iz Evrope odlaze brojni fudbalski asovi. SAD i Kina su dvije najveće ekonomije svijeta, a konkurenciju su preselile i na zelene fudbalske terene.