Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kinezi planiraju da postanu nogometna supersila do 2050. godine

kina nogomet111

Kina je otkrila strategiju po kojoj bi trebalo da postane “svjetska nogometna supersila” do 2050. godine.

Za sada je plan da do 2020. godine u najmnogoljudnijoj zemlji 50 miliona djece i odraslih igra nogomet, kao i da do tada bude otvoreno 20.000 nogometnih centara i 70.000 terena širom zemlje, prenosi B92.

Kina je na Olimpijskim igrama uvijek jedna od najboljih zemalja po broju medalja, ali se do sada samo jednom kvalifikovala za nogometno svjetsko prvenstvo – 2002. godine.

Predsjednik Kine Xi Jinping je veliki ljubitelj nogometa i prethodno je rekao da bi volio da njegova zemlja stigne do Mundijala u narednih 15 godina.

Međutim, novi plan je objavila Nogometna federacija Kine u ponedjeljak u opširnom dokumentu.

Što se tiče drugih ciljeva osim već pomenutih, ističe se da bi do 2030. godine u Kini trebalo da bude jedan teren na svakih 10.000 ljudi. Do 2050. godine Kina bi trebalo da postane “prvoklasna veleslila“ koja doprinosi svijetu nogometa.

Muška reprezentacija Kine trebalo bi da bude jedna od najboljih u Aziji, dok bi ženska trebalo da bude u samom vrhu do 2030. godine.

Kina je trenutno na 81. mjestu FIFA rang liste u konkurenciji 204 reprezentaciji, iza daleko manjih zemalja kao što su Haiti i Panama.

Nogometna liga Kine pogođena je korupcijom posljednjih godina, pošto su 33 nogometaša i zvaničnika suspendovana zbog namještanja mečeva, ali postoje napori da se sport “očisti”.