Kinezi uvode ograničenje na nogometne transfere i plaće igrača

hulk-china-transfer

Kina će ograničiti novčane iznose koje nogometni klubovi troše na strane igrače, objavila je kineska Glavna administracija za sport nakon što je Carlos Tevez potpisao za Shanghai Shenhua ugovor vrijedan 38 miliona eura po sezoni.

“Ograničit ćemo skupe transfer stranih igrača, a njihove previsoke prihode svesti na razumnu mjeru”, priopćile su vlasti, prenosi Hina.

Administracija je najavila da će ‘utvrditi maksimalan iznos’ za odštete i plaće nogometaša i tako kontrolirati ‘neracionalno trošenje’, a klubovi koji prekorače dozvoljeni limit bit će novčano kažnjeni. Navodi se kako će klubovi koji imaju finansijskih problema biti isključeni iz prvenstva.

Najava Glavne administracije za sport je uslijedila nakon serije nevjerovatnih transfera u kineskom nogometu. Krajem prošle godine Carlos Tevez je preselio u Kinu za godišnju plaću od 38 miliona eura. Brazilac Oscar je napustio Chelsea za 60 miliona eura odštete, a u Shanghai SIPG-u će zarađivati 24 miliona eura po sezoni. Njegov sunarodnjak i suigrač Hulk je stigao iz Zenita za 55 miliona eura, dok je Alex Teixeira napustio Šahtar i za 50 miliona eura odštete potpisao ugovor za Jiangsu Suning. Kolumbijac Jackson Martinez je za 42 miliona eura odštete preselio iz Atletico Madrida u Guangzhou Evergrande.

U decembru je agent Cristiana Ronalda, Jorge Mendes kazao kako je iz Kine dobio ponudu vrijednu 300 miliona eura. Premda je portugalskoj zvijezdi navodno ponuđeno 100 miliona eura po sezoni, Ronaldo je odbio ponudu.

Prema podacima portala Transfermarkt, klubovi kineske Superlige potrošili su od početka 2016. godine na transfere više nego klubovi engleske Premier lige.

Ogromni troškovi transfera izazvali su oštru polemiku u Kini, a mnogi se pitaju nije li bolje ta sredstva uložiti u razvoj mladih igrača. U posljednje vrijeme sve je više prigovora i na ponašanje stranih zvijezda.

“Sve više igrača želi doći u Kinu kako bi zaradili. Međutim, neke zvijezde su stalno ozlijeđene, a razlog je njihov nesportski život. Mnogi dolaze ovdje da bi se opijali i izlazili po noćnim klubovima. I imaju slobodne ruke”, kazao je Wu Jingui, direktor Shanghai Shenhue.

Nogometna reprezentacija Kine trenutno zauzima 82. poziciju na listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA), a predsjednik Xi Jinping, inače veliki ljubitelj nogometa, izrazio je želju da Kina organizira Mundijal, što je i jedan od razloga ulaganja velikog novca u klubove.

Međutim, stručnjaci smatraju kako klubovi nedovoljno ulažu u domaće igrače. Primjerice, prošle sezone je među deset najboljih strijelaca prvenstva bio samo jedan kineski igrač, a čak 70 posto svih golova zabili su stranci.

“Kina jednog dana možda stvori vrhunskog nogometaša, ali sada stvara samo gledatelje i tv komentatore”, kazao je novinar Shen Lei.

Kineski nogometni savez je najavio kako će ograničiti broj stranih nogometaša na četiri ili pet igrača po klubu.