Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljetni prelazni rok

Klubovi pet najjačih evropskih liga potrošili više od 5,5 milijardi eura

joao felix

Najviše su potrošili klubovi iz Premier lige Engleske, iako je njihov prelazni rok najkraće trajao do 8. augusta, dok je u ostalim liga okončan tek 2. septembra

Klubovi pet najjačih evropskih fudbalskih liga u ljetnom prelaznom roku potrošili su pet milijardi funti (oko 5,54 milijardi eura), što je za 800 miliona funti (887 miliona eura) više nego prethodni rekord iz 2018. godine, objavio je Deloitte Velike Britanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najviše su potrošili klubovi iz Premier lige Engleske, iako je njihov prelazni rok najkraće trajao do 8. augusta, dok je u ostalim liga okončan tek 2. septembra. Ipak, to im je bilo dovoljno da potroše 1,41 milijardi funti (1,56 milijardi eura).

Slijede ih klubovi iz španske La Lige sa potrošenih 1,24 milijardi funti (1,37 milijardi eura), čime su udvostručili potrošnju u odnosu na 2017. godinu, prenose britanski mediji istraživanje Deloittea.

Italijanski, njemački i francuski klubovi trošili su manje, ali su također dostigli rekordnu potrošnju u prelaznom roku. U Seriji A potrošeno je 1,06 milijardi funti (1,17 milijardi eura), u Bundesligi 670 miliona funti (743 miliona eura) i u Ligue 1 605 miliona funti (670 miliona eura).

Najskuplji transfer ovog ljeta zabilježen je u Španiji, gdje je Atletico Madrid za Joaa Felixa lisabonskoj Benfici platio 113 miliona funti (125 miliona eura) . I drugi i treći po vrijednosti transfer ostvarili su španski klubovi. Naime, a riječ je o Barceloni i Real Madridu. “Barca“ je Atletico Madridu za Antoinea Griezmanna platila 108 miliona funti (120 miliona eura), a “kraljevski klub“ Chelseaju za Edena Hazarda 90 miliona funti (100 miliona eura).

U Premier ligi Engleske najskuplji transfer je bio prelazak Harryja Maguirea iz Leicester Cityja u Manchester United za 80 miliona funti (89 miliona eura). U Italiji je dolazak Romelua Lukaku u Inter iz Manchester Uniteda koštao 74 miliona funti (82 miliona eura), u Njemačkoj najskuplji je bio Lucas Hernandez, koji je iz Atletico Madrid u Bayern Minhen prešao za 68 miliona funti (75 miliona eura), a u Francuskoj vlasnik rekordnog transfera ovog ljeta je Monaco, koji je Wissama Ben Yeddera doveo iz Seville za 36 miliona funti (40 miliona eura).