Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klubovi Premier lige razmatraju skraćenje ljetnog prelaznog roka

3470__4968__klopp_iv_960

Klubovi engleske Premier lige razmatraju mogućnost skraćenja ljetnog prelaznog roka pred početak naredne sezone, javlja Anadolu Agency (AA).

Sadašnji ljetni prelazni rok, kao i u mnogi drugim evropskim ligama, traje do 31. augusta, skoro tri sedmice nakon početka sezone u Premier ligi. Glasanje o prijedlogu za skraćenje prelaznog roka održaće se 7. septembra.

Jurgen Klopp, menadžer Liverpoola, i Paul Clement, koji sjedi na klupi Swanseaja, su među onima koji su iznijeli prijedlog za promjenu.

Ove sezone je dužina prelaznog roka poseban problem za neke klubove, jer se očekuju još prelasci Virgila van Dijka (Southampton), Gylfija Sigurdssona (Swansea) i Rossa Barkleyja (Everton). Niko od spomenutih igrača zbog toga nije igrao za svoje klubove u prvom kolu Premier lige proteklog vikenda.

“Bolja bi situacija bila kada bi se prelazni rok završavao prije početka sezone. Ne razumijem zašto traje do kraja augusta. Znam da se razgovara o tome da se to promijeni i ja sam za to”, ističe Clement.

Pravila Svjetske fudbalske federacije (FIFA) predviđaju da se prelazni rok okonča do 1. septembra. Prema prijedlozima premierligaških klubova nakon početka sezone ne bi bilo dozvoljeno dovođenje igrača. S druge strane bila bi ostavljena mogućnost evropskim klubovima da u skladu sa svojim rokovima dovode igrače iz Premier lige.

Predložene promjene, ukoliko budu usvojene, neće uticati na januarski prelazni rok.