Klubovi turske Superlige na pojačanja potrošili više od 50 miliona eura

turska-superliga-pojacanja

Turska Superliga je tokom ovog ljetnog prelaznog roka bila među najaktivnijima u Evropi. Oko 130 igrača potpisali su ugovore sa klubovima u društvu najboljih evropsko-azijske države.

Turski klubovi su u dosadašnjem toku prelaznog roka potrošili više od 50 miliona eura. Najviše novca potrošio je istanbulski Fenerbahce. “Žuti kanarinci“ su za pojačanja platili 32,18 miliona eura, više nego svi ostali klubovi Superlige zajedno, javlja Anadolu Agency (AA).

Zanimljivo je da će naredne sezone u turskim klubovima igrati veliki broj poznatih imena. U redove turskih klubova stigli su između ostalog i Robin van Persie, Lukas Podolski, Samuel Eto'o, Luis Nani, Mario Suarez, Ricardo Quaresma…

Aktuelni prvak Turske Galatasaray, koji je već u sastavu imao kvalitetne igrače poput Wesleya Sneijder, Fernando Muslere ili Felipa Meloa doveo je i njemačkog reprezentativca Lukasa Podolskog. Galatasaray za ovaj transfer Arsenalu će platiti 2,5 miliona eura. Osim Podolskog šampion je angažovao još pet igrača, te potrošio ukupno 4 miliona eura.

Viceprvak Fenerbahce doveo je osam igrača, između ostalih i Robina van Persia, Luisa Nanija, a i Josefa de Souzu, Simona Kjaera, Josea Fernandao, najboljeg golgetera prethodne sezone u Turskoj.

“Treći velikan“ Superlige Besiktas je, također, bio veoma aktivan tokom prelaznog roka. “Crno-bijeli“ nakon što su prodali Demba Ba posudili su njemačkog reprezentativca Maria Gomeza. Osim Gomeza vratio se i Portugalaca Ricardo Quaresma. Istanbulski klub je doveo ukupno šest igrača, a potrošio je 8,25 milion eura.

I Trabzonspor je dobro poslovao ovog ljeta u Superligi Turske. Njihov najistaknutiji transferi su bili Stephane Mbia i Luis Pedro Cavanda. “Bordo-plavi“ su doveli ukupno pet novih igrača potrošivši 6,25 miliona eura.

Novi Superligaš Antalyaspor je apsolutno najviše privukao medijsku pažnju sa transferom Kamerunca Samuela Eto’a. Oni su pregovarali i sa Ronaldinhom, ali taj transfer je propao. Antalyaspor ovog ljeta kupio je 12 fudbalera.

Između ostalog, Balkanci su opet bili “meta“ turskih Superligaša. Tokom tekućeg prelaznog roka do sada su za turske klubove potpisali – fudbalera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Bivši igrač sarajevskog Željezničara Josip Kvesić prešao je u Antalyaspor, Avija Vršajević iz Hajduka u Osmanlispor, Duško Tošić iz Genclerbirligi u Besiktas, Milan Lukač iz Partizana u Akhisaru, Dejan Lazarević iz Chieva u Antalyaspor, piše Anadolu Agency.