Fudbal

Ko je čovjek koji je riješio finale na Stade de Franceu

11/07/2016

Éderzito António Macedo Lopes ili skraćeno Eder je najnoviji portugalski junak. Zabio je pogodak u 109. minuti i bacio u trans cijelu naciju donijevši joj prvi naslov prvaka Evrope u istoriji!

Uoči finalnog susreta vjerovalo se da bi Ronaldo mogao biti taj koji će riješiti susret, spominjali su Portugalci i Quaresmu i Nanija, no na tamnoputog strijelca malo ko je računao.

“Ronaldo mi je rekao da ću zabiti pobjednički pogodak. Njegova izjava mi je dala snagu i samopouzdanje”, rekao je Eder nakon finala kojem je cijena preko noći dramatično narasla na nogometnom tržištu…

Eder je rođen u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 29 godina, a u Portugal je doselio u dobi od 11 godina. Nogomet je počeo trenirati u klubu imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri. Igrao je dobro i smiješio mu se transfer na Otok. Navodno je zainteresiran bio West Ham, a Eder je naprasno napustio Coimbru. Svi su mislili da je otišao u odaje slavnog engleskog kluba, ali iz West Hama su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a lutalica Eder se na koncu vratio u klub.

U Swanseaju se nije najbolje snašao pa su ga posudili u Lille, a francuski klub je upravo prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4.5 miliona eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Evropsko prvenstvo.

Zanimljivo, na Euru ga je selektor Santos koristio na samo tri utakmice i dobio je ukupno 54 minute na terenu, no bilo je i to dovoljno da postane heroj nacije.

Komentari