gavi

Ko je “čudo od djeteta” koje je sinoć izludjelo svjetske prvake

gavi
Foto: Twitter

Torres je bio prvo ime susreta, ali nevjerovatnu utakmicu odigrao je Pablo Martin Paez Gavira, poznatiji kao Gavi, 17-godišnji veznjak Barcelone koji je praktički sam dobio bitku protiv jedne od najboljih veznih linija na svijetu

Španija je sinoć u play-offu Lige nacija u Milanu pobijedila Italiju 2:1 i tako prekinula njen nevjerovatni niz od 37 utakmica bez poraza.

Gosti su poveli u 17. minuti golom Ferrana Torresa prije nego što je Leonardo Bonucci od 30. do 42. minute dobio dva žuta kartona. Torres je u nadoknadi prvog poluvremena zabio i drugi gol te tako riješio pitanje pobjednika dok je poraz europskih prvaka ublažio Lorenzo Pellegrini sedam minuta prije kraja.

Torres je bio prvo ime susreta, ali nevjerovatnu utakmicu odigrao je Pablo Martin Paez Gavira, poznatiji kao Gavi, 17-godišnji veznjak Barcelone koji je praktički sam dobio bitku protiv jedne od najboljih veznih linija na svijetu.

Svojeg idola Marca Verrattija pobijedio je u većini duela, a lakoća kojom je iznosio loptu i brzina razmišljanja bile su fascinantne. Briljantni klinac postao je najmlađi španski reprezentativac u historiji, a nakon njegovog debija nahvalio ga je izbornik Luis Enrique.

“Bila je to sjajna prva utakmica za njega, svi smo znali koliko može. Nije normalno da sa 17 godina igra ovako dobro. Ima karakter, sjajne fizikalije, razumije naš stil igre… Jasno je da on nije budućnost naše reprezentacije, nego njena sadašnjost. On igra nogomet kao da je u svojem dvorištu ili s prijateljima na ulici”, rekao je španski izbornik.

Gavi nije došao niotkud, nego je riječ o igraču o kojemu se u superlativima priča već mjesecima i koji je u posljednjih godinu dana doživio strelovit uzlet. Barcini skauti spazili su ga kad je imao samo 11 godina i doveli ga iz Betisove akademije.

S nepunih 15 godina ušao je u U-16 momčad, a prošlog ljeta bio je odmah prebačen u U-19 momčad preskočivši tako cijelu jednu dobnu kategoriju, što se u La Masiji događa jako rijetko. Za Barcelonu B odigrao je tri utakmice, nakon čega je uvršten u prvu momčad Barcelone za koju je pod Ronaldom Koemanom debitovao 29. avgusta protiv Getafea.

“To je tehnički potpuno nevjerovatan igrač. U desetinki sekunde može smisliti neko rješenje i improvizirati u bilo kojim trenucima i pod bilo kakvim pritiskom. Strašno je teško naći igrača s takvim karakteristikama i s takvom brzinom razmišljanja. Fizički je također strašno napredovao i potpuno je spreman za seniorski nogomet”, rekao je njegov trener iz La Masije Franc Artiga i dodao:

“Gavi ima jedan problem, ali to će se riješiti. On je hiperkompetitivno dijete. Dosta je napredovao po pitanju smirivanja vlastitih emocija koje ga nekad ponesu, ali pobjednički mentalitet kakav ima nikad nisam vidio. Morat će malo pripaziti na to.”

Tome u prilog ide i činjenica da je Gavi u osam seniorskih utakmica dobio već tri žuta kartona, ali to je nešto što će Enrique i Koeman lako preboljeti budući da obojica imaju igrača kakvog nisu imali još od Xavija, tvrde Španci.

“Ne smijemo s njim žuriti. Nekad se mlade igrače prebrzo i prenaglo guralo u seniorski nogomet. Trebamo s njim biti strpljivi. On za sad dosta igra na instinkt, koji ipak mora kontrolirati. To će doći s iskustvom”, dodao je Artiga.