Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je zaustavio izgradnju Grbavice? Koldžo tvrdi jedno, Željo nešto sasvim drugo

grbavicaaa

FK Željezničar je u redovnoj proceduri 1. aprila 2016. godine predao dva zahtjeva za Urbanističku saglasnost Općini Novo Sarajevo. Urbanistička saglasnost se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju istočne tribine Stadiona Grbavica koja je predviđena na zemljištu koje je 1/1 u vlasništvu FK Željezničar, te rekonstrukciju zapadne tribine i proširenje Plavog salona Stadiona Grbavica koji su također na zemljištu 1/1 u vlasništvu FK Željezničar.

Međutim, iz Općine Novo Sarajevo je na adresu Željezničara danas stiglo Rješenje prema kojem se FK Željezničar odbija zahtjev za izdavanje Urbanističke saglasnosti.

“Oni imaju problem sukoba između Sportskog društva Željezničar i FK Željezničar. I jedni i drugi polažu pravo na neke parcele i nikako ne mogu da to između sebe riješe. Prije nekoliko dana smo održali sastanak na kojem smo pokušali pomoći da se to riješi. Međutim, iako se načelno sve dogovore, u praksi to nikako da provedu. Jednostavno, nisu riješili imovinske odnose i ako sud bude to morao raditi, to će im jako dugo trajati”, kazao je Koldžo za televiziju N1 i dodao:

“Tamo su dvije sujetne strane koje nikako da pronađu dogovor. Odavno im taj problem stoji. Kod knjiženja stadiona došlo je do promjene nekih parcela. Ključna stvar je što se Sportsko društvo Željezničar uključilo u postupak i donijelo dokaz da su oni suvlasnici nekih parcela i da nisu saglasni sa tim. To je glavni problem. Sve drugo nisu problemi i oni se mogu riješiti. Ali je problem kad vam neko osporava vlasništvo, to je problem”, ustvrdio je Koldžo.

Nakon tih tvrdnji načelnika Općine Novo Sarajevo brzo je uslijedila reakcija iz FK Željezničar.

“Tačno je da između FK Željezničar i SD Željezničar postoje neriješeni odnosi, međutim oni se ne tiču parcela na kojima se nalaze zapadna i istočna tribina stadiona Grbavica. Ove parcele su upisane u ZK uložak broj 871 K.O. Dolac koji također možete vidjeti u prilogu saopštenja i iz kojeg se vidi da na ovim parcelama FK Željezničar ima pravo raspolaganja sa 1/1. Neriješeni odnosi se tiču isključivo dijela sjeverne tribine Stadiona Grbavica koja predstavlja odvojenu gruntovnu cjelinu upisanu u drugom ZK ulošku.

papir zeljo

Stoga smatramo, a kako smo to istakli i u službenom obraćanju Općini, da ovo apsolutno nije razlog za neizdavanje potrebnih saglasnosti za rekonstrukciju zapadne i istočne tribine, te da projekat rekonstrukcije ne utiče štetno na prava SD u bilo kojem slučaju” saopštili su iz FK Željezničar.