Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod Halilhodžića i Benin dolazi u obzir, samo BiH – ne

halilhodzic

U sjeni predstojećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, nogometna javnost i dalje diskutuje o smjeni Vahida Halilhodžića sa selektorske funkcije japanske reprezentacije. Bivši selektor Obale Slonovače i Alžira otpušten je početkom aprila navodno zbog izgubljenog povjerenja nastalog narušenim odnosima s reprezentativcima.

Svjetski mediji, u pozadini otkaza koji je poprimio konture skandala, tvrde kako cijenjeni bosanskohercegovački stručnjak svakodnevno zaprima razne ponude. Posljednja u nizu jest ponuda Beninskog nogometnog saveza čiji su čelnici bivšem treneru Lillea te Paris Saint-Germaina i Dinamo Zagreba ponudili selektorsko mjesto.

Kao glavni protukandidat Vahida Halilhodžića spominje se sadašnji tehnički direktor Paris Saint-Germaina Stephen De Filippo. U toku su pregovori s obojicom, a konačna odluka očekuje se narednih dana. Aktualni selektor Oumar Tchomogo pred okončanjem je mandata.

Benin je trenutno pozicioniran na 90. mjestu poretka Svjetske nogometne federacije (FIFA). U dosadašnjoj se historiji nije uspio kvalificirati na svjetska prvenstva. Značajnije uspjehe nije polučio ni na Afričkom kupu nacija.