Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konačna odluka FIFA-e o Platiniju i Blatteru 21. decembra

blatter2_ZOJR

Konačna odluka za predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Michela Platinija i predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Josepha Seppa Blattera, koji su suspendovani na 90 dana zbog korupcijskog skandala, biće donesena 21. decembra ove godine.

Prema informacijama švicarskih medija, Etički odbor FIFA-e priveo je kraju proces u vezi s Blatterom i Platinijem, a prema čijem izvještaju bi se mogle očekivati nove sankcije.

Obojica će u periodu između 16. i 18. decembra zbog “upletenosti u potkupljivanje” biti saslušani, a konačna odluka biće donesena 21. decembra.

Blatter i Platini mogli bi doživotno biti isključeni iz fudbala na zahtjev Etičke komisije, a to se može dogoditi ukoliko se dokaže da su krivi u slučaju reketiranja i korupcije prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine naredna dva mundijala.

Preporučene sankcije za Blattera i Platinija odnose se na slučaj sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka izvršene 2011. godine. Uplatu na Platinijev račun odobrio je Blatter za njegove poslove savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine, a obojica se brane tezom da se radi o njihovom usmenom dogovoru.

Novi izbor za predsjednika FIFA-e biće održani 26. februara u Cirihu.