Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosorić: Derbi je poslastica cijelog prvenstva

zeljo press3

Edis Mulalić, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Željezničar, očekuje da njegovi igrači u nedjeljnom 107. vječitom derbiju odigraju hladne glave i sa srcem. U tom slučaju, smatra, da neće izostati dobar rezultat.

Šef struke „plavih“ osvrnuo se u najavi derbija i na revanš ogled u polufinalu Kupa BiH protitv tuzlanske Slobode u kojem je Željezničar poražen sa 1:3.

„Želim stati ispred moje ekipe, prije svega zbog raznih priča koje kruže. Sve što se dešavalo u srijedu svakog koga interesuje može se obratiti meni. Ginuo sam kao igrač za ovaj klub, a i danas ginem i žrtvujem se. Ako neko misli da stojim na putu ‘Želji’ u budućnosti neka me sklone“, rekao je Mulalić i okrenuo se nedjeljnoj utakmici sa Sarajevom:

zeljo press4

„To što Sarajevo bježi od uloge favorita, nema nikakve veze. U derbiju svakako ne postoji favorit. Derbi je najvažnija utakmica i za njih i za nas. Prije svega, moram izraziti svoj respket prema igračima, jer su nas doveli u situaciju da se borimo za Evropu. O tome smo prije tri mjeseca mogli samo sanjati. Znam da će u utakmicu ući hlade glave, a to uz borbenost i srce može nam donijeti radost. Samo moja glava i moje srce zna šta derbi znači za mene. Moram naglasiti, da šta god da se desi u nedjelju, stajaću uz moje igrače. Vraća nam se Srđan Stanić i u kompletnom sastavu dočekujemo najveću utakmicu našeg fudbala.“

Aleksandar Kosorić, kapiten tima s „Grbavice“, kaže da su on i njegovi saigrači svjesni važnosti utakmice koja ih čeka u nedjelju na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“.

„Za nas igrače derbi je poslastica cijelog prvenstva. Znamo šta znači derbi. Ovoga puta je, prije svega, važan zbog bodova koji su nam neophodni u borbi za Evropu. Došli smo u situaciju da se borimo za vrh tabele i Evropu. Navikli smo da se nosimo s pritiskom, koji dolazi samom činjenicom da nosimo dres i grb Željezničara. Sada je tu dodatni pritisak zbog borbe za Evropu, ali možemo se s tim nositi. Moramo biti maksimalno skoncentrisani od početka do kraja, jer samo tako možemo se nadati pobjedi“, zaključio je Kosorić.

zeljo press6

Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar, najavio je da će delegacija kluba s „Grbavice“ u subotu zajedno sa komšijama iz FK Sarajevo obići mezarja navijača oba kluba koji više nisu među živima i koji neće prisustvovati nedjeljnom derbiju.

Ogled Sarajeva i Željezničara igraće se u nedjelju na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ sa početkom u 17 sati.

U dosadašnjih 106 prvenstvenih ogleda, sarajevski rivali su izjednačeni. Oba tima ostvarila su po 31 pobjedu, dok su 44 susreta završena bez pobjednika. Jedino je Sarajevo u blagoj prednosti kada je u pitanju gol razlika, koja je 123:120 u njihovu korist. Inače, kada se uzmu ogledi i u ostalim takmičenjima, nedjeljni duel na stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ biće 123.