Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kostić brani svoj sistem: Krivi su igrači, gumenjaci , Blagojević…

Miloš Kostić

Trener Željezničara Miloš Kostić nakon poraza od Viteza 5. kolu BH Telecom Premijer lige (0:2), najavio je sankcije za igrače koji ne ispunjavaju dogovoreno.

“Ne mogu u ovom trenutku reći nešto pametno. Ušli smo u utakmicu bez žara i bez energije. Igrači kao da imaju olovo. Ne znam da li je to ustvari pritisak. I pored toga što smo imali posjed lopte i što smo stvorili neke prilike kroz posjed i kroz igru, nije to ta naša igra koju želimo i moramo igrati. Vitez nam je u drugom poluvremenu šutirao dva puta po golu i dao dva gola. To ne bi smjelo da se desi. To su stvari koje pokazuju kako se igrači spremaju sami za utakmicu. Moraju da se zamisle. Kao što je rečeno, Željezničar je veliki klub. Ne mogu da se igraju ugledom velikog kluba, tradicije i dresa kojeg nose. To će sigurno donijeti određene sankcije u narednim utakmicama”, kazao je Kostić, koji je potom pojasnio i na koji način će kazniti one koji su podbacili.

“Određeni igrači će sigurno morati da se zamisle da li mogu da igraju utakmice na ovakvom nivou i da li će imati mjesta u prvom timu i na klupi. Sigurno moramo da sjednemo i da si natočimo čistog vina, jer ovako dalje ne ide”, mišljenja je Kostić.

Trener Plavih smatra da je pristup igrača na treningu i na utakmicama drugačiji, a da će se to morati promijeniti.

“Mi možemo pričati sa igračima i pričati koliko hoćemo i na treningu raditi jednu stvar. Kvalitet određenih igrača se ispoljava kroz to da li mogu tako da uđu u utakmicu i da ispoštuju to što smo se dogovorili. Nije nama toliko falila agresivnost koliko nam je falio miran i kvalitetan pas. Svih deset igrača Viteza je iza lopte i to iziskuje više pomjeranja bez lopte, više preuzimanja jedan na jedan. Prebacivali su loptu sa jedne na drugu stranu, bježali su od odgovornosti. To nekad ne može tako”, rekao je Kostić.

Kostić također smatra da njegov sistem igre nije problematičan, te da bi se individualne greške dešavale i u drugačijoj postavci igre.

“Najteže je postaviti igru. Najlakše je uspostaviti fazu defanzive. Poslije pet utakmica vidimo gdje igrači koji imamo mogu i šta mogu. Te će nam stvari dalje dati neke smjernice kako da nastavimo. Crveni karton Jovana Blagojevića je stvar koja se ponavlja. Prošle sezone je dobio dva crvena kartona. To ne smije da se dešava, da se ekipa ostavlja na cjedilu, to će biti sankcionisano. To je znak nemoći i znak da su se igrači predali”, kazao je Kostić i nastavio:

“To nije u mojoj naravi i sigurno moramo o tome razgovarati i ubuduće. Nije toliko formacija problem koliko je problem kako se ispoštuju i odrade stvari. Protiv Širokog Brijega formacija nije bila problem. Isti sistem je protiv Širokog Brijega funkcionisao, a i ovdje smo stvorili 5-6 šansi koje su se mogle realizirati. Tu je više problem pristup i koncentracija igrača, kako oni uđu u utakmicu i odrade neke stvari. To su te sitnice koje bi u bilo kom sistemu bile problem. Mislim da nije do sistema, nego je više do samih igrača”, mišljenja je Kostić.

Potom je trener Plavih pojasnio i zašto Uglješa Radinović ne igra u prvom timu.

“Uglješa Radinović svojim pristupom na treninzima jednostavno ne pokazuje određenu želju da se nametne i da hoće da igra. Dokle bude tako, igrat će igrači koji hoće da igraju i da ispoštuju neke stvari”, pojasnio je Kostić.

Na kraju je Kostić kazao i da ne razmišlja o ostavci, već o tome kako da stigne ekipe koje su na tabeli ispred Željezničara.

“Poslije sedam bodova u pet kola, ne možemo biti zadovoljni. Ekipe koje su ispred nas nam bježe samo tri boda. To je jedna utakmica. Dosta su izjednačene bodovno sve ekipe i mi smo u prvih pet kola imali tri derbija. Bodovno ovo nije dobro, ali nije ogromni manjak koji bi bio kritičan”, kazao je trener Plavih.

Naposlijetku je objasnio i zašto je teren bio natopljen.

“Znali smo da će Vitez da stane iza lopte. Zato smo natopili samo gornji sloj terena. Htjeli smo da ubrzamo cirkulaciju lopte, a igrači ne nose krampone nego gumenjake i zato su padali na terenu”, završio je Kostić.