Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjajni urugvajac

Kroos o Realovoj senzaciji: Nastavi li ovako, ne vidim gdje mu je granica

valverde ss

Uvijek sam volio njegov način igre. Znao sam da se može još razvijati kao igrač i biti poseban

Španski velikan Real Madrid je do najvećih uspjeha posljednjih godina došao između ostalog zahvaljujući i doprinosu najiskusnijih članova kadra, koji su u godinama koje ponekad u nogometnom kontekstu opisujemo “poznima” dali fantastičan doprinos na najvišem nivou.

Luki Modriću je 37 godina, Karim Benzema je s 34 postao jedan od najstarijih dobitnika Zlatne lopte ikada, a Toniju Kroosu još uvijek je “samo” 32, ali Nijemac već duže ne krije kako bi mu već ova sezona mogla biti posljednja. Međutim, u slučaju Reala nema razloga za brigu zbog odlaska senatora ekipe jer u svlačionici postoji i sjajna jezgra mladih igrača.

Vinicius ima 22, kao i Aurelien Tchouameni, Rodrygo godinu manje, a Eduardu Camavingi je 19. Uz to, Real je klub koji ima finansijsku moć, ali i reputaciju koja ga čini vrlo privlačnom destinacijom, pa uopće nije teško zamisliti da u bliskoj budućnosti u njegovom dresu vidimo nekoga poput Erlinga Haalanda ili Judea Bellinghama.

Kraljevski klub definitivno će biti u vrhu i pod vodstvom nove generacije u kojoj, uz možda Viniciusa Juniora, niko ne obećava koliko i 23-godišnji urugvajski veznjak Federico Valverde. Upravo taj dvojac završio je brzu akciju kojom je u finalu Lige prvaka srušen Liverpool, a Valverde je ove sezone u još boljoj formi.

Kao veznjak zabio je sedam golova u 16 nastupa, a mrežu je tresao u pobjedama protiv Barcelone, Atletica i Seville. Uz to, zabio je već u tri kola La Lige u nizu. Gostujući u jednom njemačkom podcastu o njemu je s neskrivenim divljenjem govorio devet godina stariji kolega iz veznog reda Toni Kroos:

“Sjećam se turneje u Americi 2018. godine. Naš fizioterapeut mi je rekao da ga držim na oku jer sam mu ja idol. Odmah sam shvatio da se radi o sjajnom klincu, vrlo tihom i skromnom. To mi se najviše sviđalo. Nije se počeo ponašati drugačije kad je postao prvotimac. Davao je sve od sebe na treningu i nije se plašio. Pazio sam na njega na terenu i izvan njega.

Uvijek sam volio njegov način igre. Znao sam da se može još razvijati kao igrač i biti poseban. Nije imao redovnu minutažu, ali kasnije je dobio povjerenje trenera. Po mom mišljenju on je trenutno među tri najbolja igrača na svijetu. Igrati u ovakvoj formi na ovakvom nivou je posebno.”

Kroos je i pobliže opisao Valverdeov stil igre:

“Jako je brz s loptom, ima odličan pas i sjajne ideje. Šut mu je uvijek bio odličan i to sad demonstrira s toliko golova. Može igrati kao krilo, ali i kao osmica. Tu ga vidim u budućnosti. Real u njemu ima svjetsku klasu za sljedećih deset godina. Nastavi li ovako, ne vidim gdje mu je granica. Kompletan je, ako ne vidi rješenje, samo uzme loptu i krene na gol. Veliki sam fan Valverdea.”

Vrhunski posao Reala

Valverde je član Reala već šest godina. Tačnije, u Madrid je stigao tačno na svoj 18. rođendan 2016. godine, jer propisi u južnoameričkim zemljama igračima ne dopuštaju transfere u inostranstvo prije punoljetnosti. Prvu sezonu proveo je igrajući za Castillu, a u drugoj je upućen na posudbu u Deportivo, u kojem je dobio prve prvoligaške minute.

Valverde u najranijoj dobi nije bio smatran elitnim talentom, pa ga je Real urugvajskom Penarolu platio samo pet miliona eura. Nakon privremene rotacijske uloge, u prvoj pandemijskoj sezoni izborio se za ozbiljniju minutažu, a dolaskom Carla Ancelottija doživio je eksploziju.