brković potvrdio

Krov na istočnoj tribini Grbavice biće postavljen do kraja januara

GRBAVICA KROV1

Željezničar neće stati na ovom projektu. Naime, kada se završi krov na istočnoj tribini, klub namjerava započet projekt postavljanja fasade na sjevernu tribinu, a zatim će se okrenuti najvećem projektu do sada – rekonstrukciji južne tribine

Na stadionu Grbavica, domu Fudbalskog kluba Željezničar, u toku je postavljanje konstrukcije krova na istočnoj tribini.

Navijači “plavog” kluba tako će narednu polusezonu, u kojoj će se njihovi ljubimci boriti za titulu prvaka BiH, gledati u dosta boljim uslovima, barem kada su u pitanju vlasnici desetogodišnjih ulaznica i oni koji imaju pristup novoizgrađenom dijelu stadiona.

Kako je kazao generalni sekretar kluba Faruk Brković, radovi u vrijednosti oko 800.000 KM počeli su 25. novembra prošle godine i bit će završeni krajem ovog mjeseca.

– Planiramo u proljetni dio prvenstva ući s natkrivenom istočnom tirbinom. Novčana sredstva je obezbijedila UEFA, a projekt će našim navijačima donijeti novi ambient i komfor, igrači će osjetiti bolju atmosferu jer će stadion biti dosta akustičniji. Navijači će biti zaštićeni od padavina i sigurno je da ih očekuje novi ugođaj na stadionu – rekao je Brković u izjavi za Fenu.

Željezničar neće stati na ovom projektu. Naime, kada se završi krov na istočnoj tribini, klub namjerava započet projekt postavljanja fasade na sjevernu tribinu, a zatim će se okrenuti najvećem projektu do sada – rekonstrukciji južne tribine.

– Početak radova na južnoj tribini nije još uvijek određen, ali mi očekuje da bi to mogao biti septembar ove godine. Pred kraj 2019. godine obavili smo nekoliko razgovora s Vladom KS, Općinom Novo Sarajevo i predstavnicima Grada Sarajevo. Svi su iskazali interes da nam pomognu u ovom projektu, ali još uvijek nismo ništa zvanično potpisali – objasnio je generalni sekretar FK Željezničar.

Kako je kazao, projektom je planirano da nova južna tribina s oko 5.000 sjedećih mjesta, po uzoru na sjevernu, bude odaljena od terena pet do šest metara, što će sigurno doprinijeti ugođaju i atmosferi na stadionu. Konstrukcija postojeće južne tribine će ostati kao zaštita od klizišta s obližnjeg brda, a ispod tribine će se graditi parking.

– Bit će to jednostavna navijačka tribina s takozvanim kopom koji će našim najvatrenijim navijačima omogućiti da naprave još bolju atmosferu na stadionu. Neće to biti megalomanski projekt, sve će se kao i do sada raditi u duhu stadiona Grbavica – zaključio je Brković.

Po završetku svih ovih projekata Grbavica će i dalje ispunjavati 3. kategoriju FIFA-inih propozicija jer su za dostizanje 4. kategorije potrebna ulaganja u zapadnu tribinu, gdje bi se morao povećati broj mjesta za novinare i fotoreportere, potrebno je povećati broj parking mjesta te napraviti niz dodatnih korekcija i ulaganja.