Kvalifikacije za SP: Prva pobjeda Andore nakon 13 godina

andora

Fudbalska reprezentacija Andore sinoć je ostvarila prvu pobjedu u takmičarskoj utakmici nakon dugih 13 godina. Do senzacionalnog trijumfa nad Mađarskom rezultatom 1:0 domaća selekcija stigla je pogotkom Jesusa Rubija u 26. minuti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ogled sa Mađarskom domaćin je dočekao sa podignutim samopouzdanjem, jer je u prethodne dvije utakmice uspio sačuvati praznu svoju mrežu. Prvo su u prijateljskoj utakmici sa 2:0 savladali San Marino, a zatim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 odigrali 0:0 sa Farskim Ostrvima. Trijumf nad Mađarima stigao je kao “šlag na tortu“, a sa tri osvojena boda Andora je prestigla Latviju, kojoj je prepustila začelje tabele.

Andora nije slavila u takmičarskoj utakmici od daleke 2004. godine i pobjede nad Makedonijom, također, rezultatom 1:0. Od tada su odigrali 66 takmičarskih utakmica u kojima nisu uspjeli ostvariti pobjedu.

Nakon šest odigranih kola u grupi B lider je Švajcarska sa 18 bodova, slijede Portugal sa 15, Mađarska sa sedam, Farska Ostrva sa pet, Andora sa četiri i Latvija sa tri boda.