Zbog nemira

La Liga zatražila da se El Clasico sa Nou Campa preseli na Santiago Bernabeu

messi

Fudbalski savez Katalonije u ponedjeljak je suspendovao sve utakmice u regiji, mada ta odluka ne utiče na utakmice La lige

Rukovodstvo La Lige zatražilo je da se El Clasico, koji je zakazan za 26. oktobar preseli sa stadiona Nou Camp u Barceloni, kako je prvobitno bilo planirano, na madridski Santiago Bernabeu, zbog od građanskih nemira, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz La Lige su u zahtjevu, koji su uputili Fudbalskom savezu Španije, kazali da se na dan odigravanja najvećeg derbija španskog fudbala očekuje više protesta u Barceloni. Kao razlog za ovakav zahtjev La Liga je navela izvanredne okolnosti, koje su izvan njihove kontrole. Zahtjev nije upućen niti Barceloni.

Fudbalski savez Katalonije u ponedjeljak je suspendovao sve utakmice u regiji, mada ta odluka ne utiče na utakmice La lige.

Španska autonomna zajednica Katalonija je u protekla dva dana bila poprište nasilnih sukoba između policije i demonstranata, nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne za devetero lidera regionalnog separatističkog pokreta. Devet separatista osuđeno je zbog uloge u jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina.

U nekoliko katalonskih gradova za srijedu su najavljeni protestni marševi sa ciljem da u petak stignu do Barcelone.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objavilo je da su povrijeđena 54 pripadnika regionalne katalonske policije i 18 nacionalne policije tokom angažmana na smirivanju demonstranata u utorak. Policija je tokom ulične bitke u utorak navečer uhapsila 29 osoba u Barceloni, a prema podacima zdravstvenih ustanova na liječenje je primljeno 125 ljudi, i policajaca i demonstranata.