Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fc barcelona

Laporta: Dužni smo 1,35 milijardi, Real troši skoro duplo manje na plaće

laporta

Laporta je kritikovao rad bivše uprave, a posebno zbog ugovora fudbalera

Joan Laporta, predsjednik Barcelone, održao je danas konferenciju za medije kako bi javnosti objasnio kakva je trenutna situacija u klubu.

Laporta je istakao da je prva stvar koji su morali uraditi jeste podizanje kredita u iznosu od 80 miliona eura.

“Sazvao sam ovu konferenciju za medije kako bih stavio više stvari u kontekst i kako bih objasnio na što smo naišli kad smo preuzeli klub”, rekao je predsjednik Barcelone, a potom dodao:

“Prva stvar koju smo morali napraviti je podići kredit od 80 miliona eura, jer da nismo, ne bismo mogli isplatiti plaće. Također smo vidjeli da moramo napraviti hitne popravke na Camp Nouu. Da nismo, gledatelji na stadionu bi ugrožavali svoje živote. To nas je koštalo 1.8 miliona eura. Zahvaljujući brzini naše reakcije, navijači su mogli doći na utakmicu u nedjelju”.

Laporta je kritikovao rad bivše uprave, a posebno zbog ugovora fudbalera.

“Veterani imaju duge ugovore, a mladi igrači imaju kratke, zbog čega je jako teško dogovoriti nove ugovore. Covid-19 nas je oštetio za 91 milion eura. Kompletni iznos plata vrijedi 103% ukupnog prihoda kluba. Previše novca je isplaćivano posrednicima. Prijašnja uprava angažirala je nekoga da otkriva talente u Južnoj Americi. On je to naplatio osam miliona eura, što je previše”, istakao je Laporta.

Prvi čovjek Barcelone otkrio je da Barcelonin dug iznosi milijardu i 350 miliona eura.

“Barcelona ima negativnu neto vrijednost od 451 milion eura. Plate za sportiste i ljude koje rade s njima koštaju nas 617 miliona eura godišnje, što je 25 do 30% više nego što plaćaju naši konkurenti. Primjerice, Real na plate troši 342 miliona eura”, istakao je Laporta, dodavši:

“Uzeli smo kredit od 550 miliona eura uz kamatu od 1.1% kako bismo restrukturirali klub. Prijašnja je uprava napustila Camp Nou znajući da klubu prijete brojne opasnosti. Trenutni dug iznosi milijardu i 350 miliona eura. Ekonomska situacija je vrlo zabrinjavajuća, a financijska situacija dramatična”.

Osvrnuo se i na to kako je novac dobijen od transfera Neymara veoma brzo nestao.

“Sportska politika je bila katastrofalna pod prijašnjim vodstvom. Dobili su 222 miliona eura za Neymara i potrošili ih neproporcionalno, te brzinom svjetlosti. I sad smo u situaciji gdje imamo plate koje idu u nebesa”, rekao je predsjednik Barcelone, dodavši kako klub vratiti finansijsku moć, ali će to potrajati:

“Klub će vratiti svoju financijsku moć, ali to će potrajati. Moramo restrukturirati sve, cijelu ekipu. Imam samopouzdanja, posebno kad sam vidio kako je ekipa jučer odigrala. Uvjeren sam da smo donijeli odluke koje su morale biti donesene. Što se tiče Lea, bila je to žalosna, ali nužna odluka”.