Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazzetta dello Sport

Lazio prekršio protokol o koronavirusu, prijeti mu i izbacivanje iz lige

immobile lazio (1)

Alarm je zazvonio kada je UEFA zabranila Immobileu, Lucasu Leivi i vrataru Strakoshi da putuju u Rusiju gdje večeras u Ligi prvaka Lazio igra protiv Zenita

Zbog mogućeg kršenja zdravstvenog protokola koji vrijedi dok traje epidemija koronavirusa Nogometni savez Italije (FIGC) pokrenuo je istragu protiv Lazia, a istragu je otvorio i ured rimskog tužitelja. Laziju prijete sankcije koje se kreću od novčane kazne pa do izbacivanja iz lige, objavila je La Gazzetta dello Sport.

Sve je počelo prije sedam dana. Zbog zaraze koronavirusom napadač Ciro Immobile, brazilski veznjak Lucas Leiva i albanski golman Thomas Strakosha nisu mogli igrati 28. oktobra u Ligi prvaka protiv Club Bruggea (1:1).

Trojica igrača su ponovno testirani uoči prvenstvenog susreta u gostima kod Torina, koji je bio na rasporedu u nedjelju, 1. novembra, i bili su negativni. Protiv Torina vratar Thomas Strakosha ostao je na klupi, Lucas Leiva je odigrao drugo poluvrijeme, a Ciro Immobile je ušao u igru u 57. minuti i u sudijskoj nadoknadi (90+5) zabio je iz penala za 3:3, a strijelac za pobjedu Lazija 4:3 bio je Caicedo (90+8).

No, alarm je zazvonio kada je UEFA zabranila Immobileu, Lucasu Leivi i vrataru Strakoshi da putuju u Rusiju gdje večeras u Ligi prvaka Lazio igra protiv Zenita.

Ured rimskog tužitelja zatražio je testove na koronavirus koji su obavljeni prije utakmica Club Brugge-Lazio i Torino-Lazio te je saslušao predsjednika Lazija Claudia Lotita i klupskog ljekara Ivu Pulcinija. Također, Nogometnom savezu Italije predati su rezultati testiranja obavljenih u utorak.

Kakva će biti kazna ovisit će o tome je li Lazio svojim potezima riskirao zdravlje igrača, klupskog osoblja, sudija i drugih koji su mogli biti izloženi zarazi koronavirusom te je li bilo namjere da promijeni tok ili rezultat utakmice.