Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Joseph Minala

Lažna optužba da ima 42 godine umjesto 17 uništila mu je karijeru

Joseph Minala sa 17 je potpisao za Lazio

“Bio sam vrlo mlad i nisam mogao znati niti predvidjeti kakav će to odjek imati. Duboko sam uvjeren da je kontraverza oko moje dobi uvijek kočila moju karijeru”

Joseph Minala, tinejdžer iz Kameruna, nepravedno je optužen da ima 42 godine, što je izazvalo jednu od najvećih i najčudnijih polemika u svijetu nogometa u posljednjih nekoliko godina.

Sve je počelo kada je Joseph Minala, rođen 24. avgusta 1996. godine u Yaoundeu i službeno imao 17 godina, potpisao za italijansku Lazio 2013. godine, a afrički mediji objavili da je nogometaš izmijenio svoj pasoš kako bi umanjio svoju starosnu dob za 25 godina.

“U skladu s objavljenim člancima u medIjima o dobi i bračnom statusu nogometaša Josea Minala, potvrđujemo apsolutnu legitimnost predočene dokumentacije”, izjavili su tada iz Lazija.

Fabrizio Romano objavio nove detalje ugovora između Mbappea i Real Madrida

Vijest je obišla svijet

Minala, njegov menadžer i Lazio su negirali tu optužbu, ali vijest je već bila obišla svijet i sputala njegovu karijeru.

“Bio sam vrlo mlad i nisam mogao znati niti predvidjeti kakav će odjek to imati. Duboko sam uvjeren da je kontraverza oko moje dobi uvijek kočila moju karijeru”, objasnio je Joseph Minala u izjavi za “Daily Mail”.

FOTO: instagram
Joseph Minala

Vlasti nisu vjerovale u optužbu za krivotvorenje dokumenta o datumu rođenja Minale, koji nakon što je prebrodio taj tranzit nije uspio pronaći svoje mjesto u Laziju, koji ga je na kraju posudio Bariju, Latini, Salernitani i Qingdao Huangahu (kineska Superliga).

Odlazak iz Lazija nakon 8 godina posudbi

Joseph Minala je okončao ugovor s Lazijom 2021. godine i prvo je potpisao za Lucchese, a zatim za Olbiu.

Njegovo predzadnje nogometno iskustvo bilo je s Liepajom u Latviji.

Minala se sada otvoreno osvrnuo na svoju nepredvidivu karijeru u svijetu nogometa: “Očekivao sam više? Definitivno. Svaki put kad sam bio posuđen, uvijek sam imao dobre sezone, ali nikad nisam imao iste prilike kao drugi u Laziju.”

Skrasio se na Malti

Trenutno Joseph Minala igra za Sliema Wandererse s Malte.

minala sliema

“Oduševljeni smo što možemo najaviti dolazak kamerunskog defanzivnog veznog igrača Josepha Minale u naš klub. Nakon što je igrao za neke vrhunske klubove tokom svoje karijere, uključujući Lazio, Bari i Salernitanu, Joseph će donijeti veliki talent i iskustvo našoj ekipi”, saopćio je klub s Malte.