Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legenda yu-nogometa zaprepastila Kineze: Tako se to radi

61224094-dragan-stojkovic-piksi

Dragan Stojković Piksi završio je igračku karijeru prije petnaestak godina, ali ostao je osjećaj za loptu i prostor. Majstor ostaje majstor i sa 51 godinom na leđima.

Na utakmici kineske Superlige između njegova Guangzhoua i Shandogna Piksi je na maestralan način smirio petom jedan dalekometni „balon“ svog igrača i gospodski predao loptu suparničkom da izvede aut. Kao da je želio poručiti Kinezima i legijama stranaca u Kini: „Momci, tako se to radi.„

S koje god strane „rijeke se rodili“ i čiji god navijači bili, vjerujemo da će se većina ljubitelja nogometa složiti da je bio jedan od najtalentovanijih nogometaša bivše države, a i svoje generacije na evropskoj i svjetskoj sceni.

Spletom nesretnih okolnosti nije napravio neku spektakularnu inostranu karijeru, ali gdje god je igrao ostao je u sjećanju navijača kao izvanserijski tehničar.

Iako je zbog problema s povredama za Marseille odigrao tek tridesetak utakmica, tamošnji navijači i danas ga pamte i svrstavaju u najbolju ekipu svih vremena velikog francuskog kluba.

Piksi, realno, nije uspio u Evropi, odnosno nije napravio što je trebao i mogao, ali kultni status dosegao je u Japanu igrajući za Nagoyu, gdje ga je neko vrijeme trenirao Arsene Wenger, proslavljeni francuski stručnjak koji je poslije Nagoye preuzeo Arsenal i s njime se proslavio.