francuski sportski dnevnik

L’Equipe tvrdi: EURO će biti odgođen za sljedeće ljeto

Euro2020

Evropsko prvenstvo trebalo bi početi 12. juna ove godine utakmicom između Turske i Italije u Rimu

Ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio je kako će Evropsko nogometno prvenstvo, koje se ovoga ljeta trebalo održati u 12 gradova u 12 zemalja, biti odgođeno za godinu dana zbog epidemija koronavirusa.

U ovakvim okolnostima u kojima se ne zna kada će i hoće li uopće biti završena nacionalna prvenstva te uz činjenicu da se virus širi i u nekim zemljama koje bi trebale organizirati EP, bilo je gotovo izvjesno da se isto neće moći organizirati, a da jamči potpunu zdravstvenu sigurnost sudionicima i navijačima.

“U ovom trenutku čini se neizbježnim da će EURO 2020. morati odgoditi, a s obzirom da se radi o turniru u nekoliko različitih zemalja širom Evrope, bilo bi pametno odgoditi ga do sljedećeg ljeta”, prenosi Hina pisanje francuskih novina.

L'Equipe tvrdi da je odluka već donesena, jer se očekuje da će UEFA objaviti da će EURO 2020. postati EURO 2021.

Evropsko prvenstvo trebalo bi početi 12. juna ove godine utakmicom između Turske i Italije u Rimu.

UEFA je najavila kako će se sljedećeg utorka održati velika video konferencija s čelnicima svih 55 zemalja članica te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i evropskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će evropski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa, a na temu domaćih i evropskih klupskih takmičenja, kao i EURA 2020.

Usto je krovna evropska nogometna organizacija u utorak donijela odluku kako do daljnjega odgađa sve predstojeće turnire elitnih kola kvalifikacija za evropska prvenstva u uzrastima do 17 i do 19 godina, a koji su se trebali održavati tokom sljedećih mjesec dana.

Zbog koronavirusa nogometna prvenstva prekinuta se u velikom broju evropskih zemalja. Pored Bosne i Hercegovine, nogomet se sljedećih dana neće igrati u Italiji, Španiji, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Portugalu…