Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga prvaka: BATE zakomplikovao život Bayeru, Zenit ispisao historiju

FBL-EUR-C1-ZENIT-VALENCIA

Prve dvije utakmice 5. kola grupne faze Lige prvaka odigrane su u Borisovu i Sankt Petersburgu gdje su timovi sa istoka kontinenta uspjeli da zaustave predstavnike “Liga petice”.

U okviru grupe “E” BATE Borisov je ugostio Bayer Leverkusen a konačan rezultat utakmice 1:1 (1:0) ostavio je otvorenim pitanje plasmana u play-off sa druge pozicije na tabeli pošto prvu neprikosnoveno drži Barcelona.

Domaćin je poveo golom Mihaila Gordejčuka već nakon 68 sekundi igre što je najbrži pogodak u tekućoj sezoni Lige prvaka.

Vodstvu domaćih kumovao je golman Bayer Leverkusena Bernd Lendo kojem je lopta prošla kroz ruke i noge u pomenutoj situaciji.

“Farmaceuti” su držali pod opsadom gol domaće ekipe skoro cijelu utakmicu, a izjednačujući pogodak postignut je uz mnogo sreće jer Admir Mehmedi nije imao namjeru da šutira u okvir gola već da uposli jednog osvojih saigrača na drugoj stativi.

Uprkos mnogo većoj želji Bayer nije uspio da stigne do sva tri boda na “Borisov Areni” usljed čega je doveo u pitanje plasman u pla-off fazu Lige prvaka.

U grupi “H” stvari su u velikoj mjeri bile poznate i prije večerašnjeg duela Zenita i Valencije, premda je za španski tim duel u Sankt Petersburgu imao mnogo veći značaj.

Zenit je i pored obezbjeđenog plasmana u narednu rundu takmičenja slavio rezultatom 2:0 (1:0) čime je nastavio da piše historiju ruskog fudbala u Ligi prvaka.

Klub sa zapada Ruske Federacije ostvario je nešto što nije uspjelo nijednom drugom predstavniku te zemlje u Ligi prvaka.

Sa pet vezanih pobjeda u grupnoj fazi Lige prvaka. Zenit je postao jedini ruski klub kojem je to pošlo za rukom.