Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga prvaka: Sudar Reala i Juventusa u velikom finalu

juventus kup

Nogometni velikani Real Madrid i Juventus večeras će u Cardiffu na stadionu Millennium razriješiti i posljednju nepoznanicu ove nogometne sezone – hoće li “Kraljevski klub” postati prvi klub koji je odbranio naslov u Ligi prvaka ili će se Juventus treći put popeti na krov Evrope.

Otkad je 1992. godine startala Liga prvaka, nijedan klub nije odbranio naslov prvaka. Real Madrid sada ima priliku postati prvi takav klub i tako postaviti još jedan rekord.

S 11 evropskih naslova i 14 finala već drži rekorde. Juventus će, pak, u Cardiffu nastupiti u svom devetom finalu, a lovi treću krunu, prenosi Hina.

Bit će to sudar divova koji su ukupno nastupili u čak 22 finala, pri čemu su jednom igrali međusobno, i to 1998. u Amsterdamu. Pobijedio je Real 1-0 golom Predraga Mijatovića u 66. minuti.

Juve je tada predvodio Zinédine Zidane, čiji je dres nosio pet godina, no nije uspio, baš kao ni godinu dana ranije protiv Borussije Dortmund. Slavni Francuz sada će biti na drugoj strani i u drugoj ulozi, kao trener.

“Trenuci poput poraza u Amsterdamu teški su, ali su dio nogometne karijere i moraš ih prihvatiti i krenuti dalje. U svakoj karijeri ima lijepih i ružnih trenutaka. Sretan sam jer sam kasnije u dresu Reala osvojio Ligu prvaka, a prošle godine i kao trener”, rekao je “Zizou”.

Velika očekivanja

Za junaka amsterdamskog finala Predraga Mijatovića nema dvojbe ko je favorit u subotu.

“Juventus je gubitnička ekipa u Ligi prvaka, a Real Madrid ne gubi u finalima”, rekao je Crnogorac, dodavši: “Real je u prednosti jer ima bolju i kompletniju ekipu.”

Navijači “Kraljevskog kluba” najviše očekuju, naravno, od Cristiana Ronalda. Sjajni Portugalac ove je sezone postigao 40 golova u svim natjecanjima, a od toga deset u Ligi prvaka. No, u četvrtfinalu i polufinalu, protiv Bayerna i Atletico Madrida, postigao je čak osam pogodaka.

“Juventus je odlična ekipa, ali isto vrijedi i za nas. Previše poniznosti nije dobro, moramo pokazati karakter i ko je najbolji. Imam osjećaj da ćemo odigrati odličnu utakmicu i na kraju slaviti”, poručio je Ronaldo dodavši: “Nakon osvajanja španskog prvenstva osjećamo veliko samopouzdanje i sada imamo priliku osvojiti duplu krunu, te odbraniti naslov prvaka Evrope i tako ući u historiju Lige prvaka.”

U suparničkim redovima također ne skrivaju samopouzdanje i vjeru u pobjedu.

“Stvarno smo jaki i sanjam da ćemo osvojiti naslov. To bi bilo nevjerojatno”, rekao je reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić.

Historijski susret

Juventus je ove sezone već osvojio dva trofeja – prvenstvo i kup, a ima priliku postati tek drugi italijanski klub s trostrukom krunom. To je uspjelo jedino Interu u sezoni 2009/10.

“Dosad smo osvojili dva trofeja, ali idemo i po treći. Finale je uvijek velika bitka protiv snažnog protivnika. Real je branitelj naslova i iza njega je sjajna sezona, ali i oni imaju svoje slabosti, a mi ćemo ih pokušati iskoristiti. Pobijedit će ekipa koja će imati bolji dan”, rekao je Pjanić.

Na putu do finala Juventus je u 12 utakmica postigao 21, a primio svega tri gola, dok je Real bio daleko efikasniji s 32 pogotka, ali ih je primio 17. Dosad su odigrali 18 susreta u Ligi prvaka. Obje ekipe imaju po osam pobjeda, a dvaput je završeno neriješeno. U fazi na ispadanje igrali su sedam puta. Juventus je slavio četiri, a Real tri puta, no “Kraljevski klub” dobio je jedini međusobni finalni okršaj.

Finale Lige prvaka ući će u historiju bez obzira na ishod utakmice. Naime, prvi put finale najelitnijeg nogometnog natjecanja igrat će se pod krovom. Potvrđeno je da će krov na stadionu u Cardiffu biti zatvoren nakon dogovora s lokalnim vlastima. Ovakva odluka donesena je nakon napada u Manchesteru, u kojem su poginule 22 osobe. Vlasti u Velikoj Britaniji postrožile su kontrole, pa će tako i krov biti zatvoren.