Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga prvaka: U srijedu bi mogli znati sve učesnike grupne faze

sarajevo_borussija LP

Lista od 22 učesnika grupne faze Lige prvaka iduće sezone, mogla bi biti kompletirana već u srijedu. Poznata su imena 19 klubova koji su već osigurali direktan plasman u Ligu prvaka kroz prvenstva.

Nedostaje još samo šampion Turske i drugoplasirani iz italijanskog prvenstva. Ukoliko Fenerabače ne uspije pobijediti Basaksehira, a Lazio izgubi u rimskom derbiju od Rome, i te dvije dileme biće riješene. U grupnu fazu LP će onda Galatasaray i Roma. Prije njih taj su posao završili sljedeći evropski klubovi:

Španija (3): FC Barcelona, Real Madrid CF, Atletico Madrid
Engleska (3): Chelsea FC, Manchester City FC, Arsenal FC
Njemačka (3): FC Bayern, VfL Wolfsburg, VfL Borussia (M)
Italija (2): Juventus, ?
Portugal (2): SL Benfica, FC Porto
Francuska (2): PSG, Lyon
Rusija (1): FC Zenit
Holandija (1): PSV Eindhoven
Ukrajina (1): FC Dynamo Kyiv
Belgija (1): KAA Gent
Turska (1): ?
Grčka (1): Olympiacos FC

Osim pobrojanih klubova u grupnu fazu Lige prvaka direktno će i pobjednik ovosezonskog izdanja Lige Evrope. Biće to ili španska Sevilla ili ukrajinski Dnjipro, pobjednik finala koje je na programu u srijedu.

Prestalih 10 mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka biće popunjeno kroz kvalifikacije za LP koje startaju početkom jula.

Što se tiče kvalfikacija za LP, predstavnik BiH (kako sada stvari stoje, FK Sarajevo) najvjerovatnije neće biti nositelj u drugom pretkolu. Poznato je već 14 klubova koji će biti nosioci u drugom pretkolu Lige prvaka, a čekaju se još tri imena. Nositelji će sigurno biti prvaci Poljske i Rumunije, te prvak Velsa ili Albanije.

Za sada su u drugom pretkolu na poziciji nositelja Celtic, APOEL Nicosia, BATE Borisov, Ludogorets, Dinamo Zagreb, Maribor, Partizan, Malmo, Garabag, HJK Helsinki, Molde, FC Midtjylland i Videoton.

liga-prvaka-zrijeb-drugo-pretkolo