Sedma nagrada za Argentinca

Lionel Messi osvojio Zlatnu loptu, Cristiano Ronaldo šesti

messi presica (1)

Iza Messija je po broju ovih nagrada ostao Cristiano Ronaldo s pet titula najboljeg na svijetu

Lionel Messi je osvojio svoju sedmu Zlatnu loptu, drugu u nizu nakon 2019. godine. Drugo mjesto je pripalo Robertu Lewandowskom, dok je treći na listi Jorginho.

Na četvrtom mjestu je Karim Benzema (Real Madrid), N'Golo Kante (Chelsea) je peti, dok je napadač Manchester Uniteda i Portugala Cristiano Ronaldo šesti listi najboljih na svijetu.

Iza Messija je po broju ovih nagrada ostao Cristiano Ronaldo s pet titula najboljeg na svijetu. Messi je ove godine kao kapiten osvojio Copa Americu, svoj prvi veliki trofej s reprezentacijom nakon što je igrao finale Svjetskog prvenstva, koje je Argentina izgubila u produžetku od Njemačke 2014. godine te nakon čak tri finala Cope.

To je prvi naslov Argentine još od 1993. godine, a Messi je na njemu bio najbolji strijelac uz Kolumbijca Luisa Diaza s četiri pogotka.

No Messi je upisao čak pet asistencija čime je sudjelovao u devet od 13 golova Argentine te je zasluženo proglašen igračem turnira koji se održao u Brazilu. Također, karijeru je u Barceloni završio s čak 30 pogodaka u prvenstvu čime se okrunio titulom najboljeg strijelca La lige.

Robert Lewandowski je proglašen za najboljeg napadača godine, a riječ je o priznanju koje je dodijeljeno prvi put. Gianluigi Donnarumma je najbolji golman u 2021. godini.

Nagrada za najboljeg mladog igrača svijeta pripala je 19-godišnjem Špancu Pedriju, sjajnom veznjaku Barcelone.

Najboljom nogometašicom svijeta poglašena je Alexia Putellas, igračica Barcelone i reprezentativka Španije.

Prošle godine zbog pandemije koronavirusa Zlatna lopta nije dodijeljena.