Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubojević vodi UEFA-in program razvoja mladih fudbalera u BiH

Darko Ljubojevic

Na sjednici Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), održanoj 26. aprila prošle godine predstavnik UEFA Thierry Favre je predstavio novi UEFA-in projekat koji između ostalog obuhvata i razvoj omladinskog fudbala. Program za razvoj elitnih mladih igrača na raspolaganju je svim nacionalnim asocijacijama, a N/FS BiH će već od početka ove godine organizovati prvi od planirana četiri kampa.

„Samo ime kampa govori da se radi o razvoju elitnog omladinskog fudbala. Cilj je da se kroz jedan novi, moderan i sveobuhvatan pristup treningu podigne kvalitet rada sa igračima od 14 i 15 godina. Želimo da kroz ovakav pristup pomognemo klubovima u stvaranju boljih, kvalitetnijih igrača koji će kasnije činiti okosnicu reprezentativnih selekcija. Na taj način se ulaže u budućnost ne samo našeg, već i evropskog fudbala“, istakao je Darko Ljubojević, nekada proslavljeni fudbaler Crvene zvezde, Borca i doskorašnji potpredsjednik N/FS BiH, vođa projekta razvoja omladinskog fudbala u BiH, dodavši:

„Projekat pored savremenog rada sa mladim fudbalerima podrazumijeva i edukaciju na polju kulture, poznavanja pravila fudbalske igre, a planirana su i predavanja o zdravoj ishrani i prevenciji povreda, itd… Dakle, cilj je da se mladim igračima ponudi prava kombinacija sportskih, akademskih i životnih vještina, sa naglaskom na ispravne vrijednosti“.

Ove godine će se održati četiri kampa za četiri regije u Bosni i Hercegovini.

”Prvi kamp je planiran za kraj januara i početak februara za regiju Hercegovina, a nakon njega će biti organizovani kampovi za regije „sjever“, „centar“ i „istok“. Radit će se sa po 25 najtalentovanijih igrača iz svake regije, a zatim ćemo napraviti analizu i detaljne izvještaje o svakom kampu“, rekao je Ljubojević za oficijelnu internet stranicu N/FS BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Program za razvoj elitnih mladih igrača trajat će četiri godine.

”Može i da se produži. Ovo je tek početak i moja želja je da kroz određeni period, kada stvorimo potrebne uslove, ovaj kamp preraste u akademiju. To bi bio značajan pomak naprijed, gdje bi talentovani dječaci tokom cijele godine živjeli zajedno, radili, trenirali, školovali se, a mi bismo imali potpuni uvid u njihov razvojni put. Prateći smjernice UEFA-e vezane za ovaj program trebamo uspostaviti sistem elitnog omladinskog razvoja od kojeg bi u budućnosti najviše koristi imali klubovi i naše reprezentativne selekcije“, kazao je Ljubojević.
Na pitanje, da li već postoje takve akademije u zemljama u okruženju, Ljubojević je odgovorio:

„Makedonija je zanimljiv primjer. Oni su krenuli sa ovim projektom prije četiri godine i to sa akademijom. Razgovarali smo sa kolegama iz makedonskog saveza koji su nam prenijeli svoja iskustva. Njihove selekcije postižu dobre rezultate u posljednje vrijeme, a kao potvrda toga je i plasman U-21 reprezentacije na završnicu Evropskog prvenstva. To je zaista sjajan uspjeh za njih, a došao je kao plod kvalitetnog rada u Akademiji“.

Ljubojević je naglasio i ”sve što radimo moramo poslati UEFA-i na uvid”:

”Sve treninge sa detaljnim planom, analizom, izvještajima, te foto i video dokumentacijom imamo obavezu, nakon svakog kampa, dostaviti UEFA-inom odjelu za razvoj fudbala“.