Lopetegui: Razumijem odluku Luisa Enrique da napusti Barcelonu

luis enrique1114

Julen Lopetegui, selektor fudbalske reprezentacije Španije, kaže da u potpunosti razumiju odluku Luisa Enrique da napusti klupu Barcelone na kraju tekuće sezone, koju je saopštio u srijedu.

Nakon sinoćnjeg trijumfa “Barce“ protiv Sportinga iz Gijona sa ubjedljivih 6:1, Enrique je kazao da neće produžiti ugovor koji mu ističe u junu, te da će zbog umora na kraju sezone napustiti trenersku poziciju u klubu.

“Razumijem odluku koju je donio, jer je normalno da bude umoran, jer biti trener Barcelone zahtijeva mnogo izdržljivosti. Razgovaram s njim s vremena na vrijeme, nikada nismo pričali na ovu temu, ali sam između redova shvatio da će napustiti posao. To je njegova lična odluka koja je donesena nakon mnogo razmišljanja i naravno Enrique misli da je najbolja“, kazao je Lopetegui za španske medije.

Enrique je u “Barcu“ stigao u teškom trenutku, kada je klub pod argentinskim trenerom Gerardom Martinom bio u rezultatskoj krizi. Ipak, uspio je katalonskog diva vratiti na vrh.

“Ono čime se Enrique može pohvaliti je broj trofeja koje je osvojio sa Barcelonom. Dokazao je da je trener svjetske klase“, zaključio je Lopetegui.

Od dolaska na klupu Barcelone u maju 2014. godine Enrique je osvojio po dva naslova šampiona Španije i pobjednika Kupa kralja. Po jednom je podigao pehar u Superkupu Španije, Ligi šampiona, Superkupu Evrope i FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu.