Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se "uefa"

Lopez Catalan: Smatramo vrlo izvjesnim da će Barca biti izbačena iz Evrope

barcelona screen

Barcelona se optužuje da je plaćala firmu nekadašnjeg člana sudijske komisije Enriqueza Negreire sa 7.3 miliona eura u periodu od 2001. do 2018. godine

Pobjedom u gradskom derbiju protiv Espanyola, Barcelona je po 27. put postala prvak Španije.

Ekipa Xavija Hernandeza se ove sezone prošetala La Ligom i nekoliko kola prija kraja osigurala je titulu, ostavivši daleko iza sebe Real i Atletico.

Međutim, njeno učešće u Ligi prvaka i dalje je upitno. I dalje traje istraga oko slučaja Negreira i podmićivanja sudaca. Barcelona se optužuje da je plaćala firmu nekadašnjeg člana sudijske komisije Enriqueza Negreire sa 7.3 miliona eura u periodu od 2001. do 2018. godine.

Još krajem aprila objavljeno je da će UEFA Barceloni dodijeliti licencu za nadolazeću Ligu prvaka, omogućujući tako Kataloncima da učestvuju u elitnom takmičenju uprkos istrazi koju trenutno provodi UEFA-ino etičko i disciplinsko tijelo. Tada je Santi Nolla za Mundo Deportivo rekao da će konačna odluka biti objavljena 15. maja.

Ono što se do sada zna je da je UEFA objavila da ne posjeduje “bilo kakve informacije koje podupiru zabranu takmičenja Barceloni” jer nije dokazano da postoji “jasna nekompatibilnost” između pozicija koje je Jose Maria Enriquez Negreira obnašao kao potpredsjednik tehničkog odbora sudijske komisije te kao vlasnik kompanija koja je primala sporne uplate. Do istog zaključka je došao i Španski nogometni savez.

Nolla je u svom članku naveo da je “za nastavak krivičnog procesa potrebno dokazati da su suci bili plaćeni ili da je postojala namjera da se to učini. Sama mogućnost za to nije dovoljna.” Istraga i dalje traje, piše As, a UEFA još uvijek ima pravne okvire za izbaciti Barcelonu iz Evrope, čak i ako joj je prethodnu dala licencu, ako naknadno utvrdi da su pravila prekršena.

Pojave li se novi dokazi da je Barcelona zaista napravila prekršaj i bude li izbačena iz Lige prvaka iduće sezone, procjenjuje se da bi katalonski klub to koštalo barem 100 miliona eura, računajući nagradni fond i matchday zaradu.

Jose Miguel Lopez Catalan, potpredsjednik Real Betisa, tvrdi da je vrlo izgledno da će Barcelona biti izbačena i drastično kažnjena.

FOTO: realbetisbalompie.es
José Miguel López Catalán

“Smatramo vrlo izvjesnim da će Barcelona biti suspendovana na godinu bez učešća u Evropi. Ljuti smo i zabrinuti. Vrlo je važno da se ovaj slučaj ne zaboravi te da se ne pređe preko njega. UEFA ima mehanizme i prilično sam nestrpljiv jer se radi o najvećem skandalu u istoriji španskog nogometa”, rekao je Lopez Catalan.

Lopez Catalan vjeruje da će UEFA svoju odluku objaviti u julu, kada bude poznato više informacija, te smatra vjerovatnim da će Barcelona biti sankcionisana. U istom intervjuu potpredsjednik Betisa također je raspravljao o svojoj zabrinutosti oko trenutnog stanja vezano za suđenje i VAR ssistem u La Ligi, smatrajući da su nužne promjene kako bi se poboljšala transparentnost i žalbeni proces.