Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lude završnice Bundeslige: Obilježili su ih Barbarez i Salihović

salihovic-grosskreutz-hoffenheim-dortmund-bundesliga-34-spieltag-comunio1

Bundesliga je mnogo puta dosad u posljednjem kolu nudila velika uzbuđenja, i kad je riječ o borbi za naslov prvaka, ali i kad je riječ o borbi za opstanak. Na stranici Bundeslige izdvojeno je pet najuzbudljvijih mečeva posljednjeg kola, a na dva su u glavnim ulogama bili Bosanci i Hercegovci.

Riječ je o utakmici posljednjeg kola sezone 2000/2001 u kojoj je HSV u 90. minuti poveo protiv Bayerna i u kojoj je Bayern u posljednjem napadu izjednačio za bod koji im je donio titulu. Gol za Bavarce postigao je Patrick Anderson, a srca Bayernovih navijača prethodno je zaledio naš Sergej Barbarez.

Junak priče iz 2013. je Sejad Salihović, koji je igrajući za Hoffenheim postigao dva gola na utakmici posljednjeg kola, i to u finišu susreta protiv favorizovane Borussije Dortmund. Bh. fudbaler koji je aktivan i danas tako je svom tadašnjem klubu donio opstanak u društvu najbolji.

Treći bh. akter u ludim završnicama je Hasan Salihamidžić. On je igrao za Bayern 2000. u posljednjem kolu u kojem je bavarski klub pobjedom nad Bremenom obezbijedio naslov prvaka, dok je istovremeno Leverkusen senzacionalno gubio od Unterhachinga.

U sezoni 1998/1999 na senzacionalan način ispao je Nurnberg, nakon što je posljednje kolo dočekao na 12. poziciji. Bila je to luda godina u kojoj je za opstanak do samog kraja strijepilo pet klubova.

Posljednje kolo sezone 1991/1992 na čelu tabele s jednakim brojem bodova dočekali su Dortmund, Stuttgart i Frankfurt. Svi su tog dana išli na gostovanja, a na kraju se kući pjevajući vratio novi prvak Stuttgart.