Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ludi Milojko” zna: Kokeza razvalio Srbiju, baš kao Begić Zmajeve (VIDEO)

krstajic kokeza begic bazdarevic

Do trenutka kada je Fudbalski savez Srbije nogirao Slavoljuba Muslina sa klupe reprezentacije Srbije, koju je taj fudbalski trener nakon osam godina posta odveo na jedno veliko takmičenje, SP u Rusiji, bili smo ubijeđeni da od Elvedina Begića i Mehmeda Baždarevića, prvog čovjeka NSBiH i tadašnjeg selektora reprezentacije BiH, nema pogubnijeg rješenja za fudbal i fudbalsku reprezentaciju jedne zemlje. Dilema i danas postoji, ali barem imamo “ravnopravne” konkurente.

Nakon tog sramotnog poteza FSS na čelu sa Slavišom Kokezom, jedino u čemu nije bilo dileme jeste da reprezentacija Srbije nema ama baš nikakve šanse da prođe grupnu fazu takmičenja u Rusiji. I da je pitanje samo kakav i koliko bolan će biti nokaut već u grupnoj fazi Mundijala. A, bio je itekako. Od stotina igrača na Mundijalu Srbiju su izbacili Albanci, u dresu Švicarske. Predvođeni Bosancem. Brazilci su samo rutinski dovršili posao Xhake i Shaqirija.

U te dvije utakmice protiv Švicarske i Brazila, Srbija je 180 minuta igrala s “igračem manje”. Sergej Milinković – Savić, zbog kojeg je menadžerski lobi preko Kokeze nogirao Muslina s klupe, nije se vidio na terenu. Igrač zbog kojeg je Kokeza skinuo glavu Muslinu i na klupu postavio člana Izvršnog odbora FSS Mladena Krstajića, u tri utakmice odigrane na Mundijalu zabio je nula golova, nula puta asistirao i nula puta šutirao u okvir gola. Prema službenoj statistici FIFA, za 270 minuta u Rusiji Milinković – Savić je kao vezni igrač skupio 85 pasova, od čega skoro polovinu protiv najlošije reprezentacije u grupi, Kostarike.

FSS je umjesto Muslina na klupu postavio dotadašnjeg člana Izvršnog odbora FSS Mladena Krstajića. Krstajić je sjajno obavio posao zbog kojeg je postavljen na klupu prije odlaska u Rusiju. Ispoštovao je Milinković – Savića maksimalno. Dao mu maksimalnih 270 minuta.

Među prvima koji su se oglasili nakon eliminacije bio je napadač Aleksandar Mitrović, jedna od najskupljih igrački menadžerskog lobija koji je Muslinu došao glave. Zato i ne čudi Mitrovićev vapaj da Krstajić ostane selektor.

Šutnja medija u Srbiji neodoljivo podsjeća na okretanje glave medija u BiH na ono šta od fudbala i naše fudbalske reprezentacije BiH već nekoliko godina radi Elvedin Begić. Čak, prema onome što se jutros (ne) može pročitati na srbijanskim portalima (na naslovnicama nekih teško je naći bilo šta o eliminaciji Srbije u Rusiji), sportski medijski mrak u Srbije je “mrkiji” nego u Bosni.

Ceh tog mraka prva je platila jedna – pjevačica! Jelena Karleuša, supruga srpskog reprezentativca Duška Tošića. Karleuša je zbog jedne obične konstatacije na Twitteru (koja, da stvar bude tragikomičnija i ima mjesta) optužena da razvaljuje reprezentaciju Srbije.

Za razliku od Srbije, fudbalska reprezentacija BiH nije ni stigla do Rusije. Cirkus kakav smo gledali po palicom Begića i Baždarevića u kvalifikacijama za Rusiju, teško da će se ponoviti. Ipak, način na koji je Begić potom instalirao Roberta Prosinečkog na klupu i njegovi prvi potezi, ne miriše na dobro. Naprotiv. I mi već imamo svog “Milinković – Savića” koji ne vrijedi baš kao srpski “100 miliona nečega”, ali za kojeg se već pola godine, otkako je Prosinečki zasjeo na kormilo Zmajeva, otima pola Evrope.

Preslikano iz “brazilske nesreće”

Na posljednjoj presici pred polazak u Rusiji selektor Mladen Krstajić kazao je nešto što je, za one koji su bili upućeni u dešavanja u taboru reprezentacije BiH pred polazak u Brazil, samo potvrdilo da brisanje patosa Muslinom sigurno neće proći nekažnjeno i da Srbije ide u Rusiju da se vrati čim prije.

Krstajić je tada na presici novinarima objašnjavao zašto reprezentativci Srbije izbjegavaju novinare, ukratko, da nisu ljuti, ali eto i oni su ljudi… Kao preslikano iz naše “brazilske nesreće”, gdje je nekoliko ključnih igrača na Mundijalu više razmišljalo o tome gdje su i šta rade novinari, šta pišu, hoće li oni u avion s igračima ili neće, nego o fudbalu zbog kojeg se valjda i ide na Mundijal.

A, kad počne takva priča, tu nafake nema. Ko ne vjeruje neka vidi kako su prošli Zmajevi u Brazilu i Srbi u Rusiji. Zato se u Bosni protekle četiri godine priča o tome kako Džeko nije bio u ofsajdu, a u Srbiji će se naredne četiri godine pričati kako je bio penal nad Mitrovićem.

Zna Milojko

“Robert Prosinečki je instant trener, kao što je i Mladen Krstajić instant trener. Šta to znači, to znači da oni samo iz iskustva, samo iz razloga jer su trenirali pod vodstvom nekih dobrih stručnjaka, oni misle da mogu da budu vođe, da mogu da vode… Ali, struka. Struka traži znanje. Nema znanja. Presušila je fudbalska pamet. Da bi se došlo do sistema moraš znati da uspostaviš sistem”, poručio je nedavno legendarni Milojko Pantić u intervju za FTV.

U istom je intervjuu koji je dao prije početka grupne faze Mundijala u Rusiji, jasno je poručio:

“Od Srbije ne očekujem ništa, a Hrvatska i Belgija su male evropske zemlje koje mogu puno”, poručio je Pantić.

I Srbija je ispala, a Hrvatska i Belgija već nakon dva kola odradile sjajan posao i prošle dalje.

Zanimljivo je da je Pantić objašnjavajući zašto od Srbije ne očekuje ništa spomenuo upravo predsjednika FSS. Pogledajte kako je Pantić objasnio svoje prognoze koje su se ispostavile hirurški precizne. A, i zašto je pesimista kada je izbor Roberta Prosinečkog na klupu BiH u pitanju…

Navijače je teško prevariti

Navijače ne možeš prevariti, bez obzira na svu medijsku podršku na svijetu. Dokaz je to i anketa koju je upriličio Telegraf.rs. Na pitanje koga smatraju glavnim krivcem za eliminaciju Srbije već u grupnoj fazi takmičenja, čitaoci skoro da nemaju dilemu. Kokeza je dobio 61 posto glasova, a Krstajić skoro 18 posto. Ukupno 80 posto onih koji su odgovorili na pitanje iz ankete smatra da su Kokeza i Krstajić glavni krivci.

Srbi optužili Jelenu Karleušu da im razvaljuje reprezentaciju