Fudbal

sp 2022

Ludi scenario: Srbiji možda ni pobjeda protiv Švicarske nije dovoljna za osminu finala

29/11/2022
Foto: Screenshot/Twitter

Postoji scenario prema kojem to neće uspjeti čak ni u slučaju pobjede protiv Švicarske u utakmici 3. kola

Posljednje kolo grupne faze u grupi G Svjetskog prvenstva u Kataru moglo bi ispisati malu dramu, barem u slučaju  reprezentacije Srbije.

Trenutano je ona posljednja u grupi, ali i dalje ima priliku ući u osminu finala Svjetskog prvenstva. Ali postoji scenario prema kojem to neće uspjeti čak ni u slučaju pobjede protiv Švicarske u utakmici 3. kola.

Brazil je osminu finala već osigurao, a očekuje se da bi utakmica Srbije i Švicarske trebala dati drugog putnika u nokaut-fazu. To je najizglednija opcija, ali nije jedina. U ludom scenariju na to mjesto može i Kamerun i pritom eventualna pobjeda Srbije protiv Švicarske možda ne bi reprezentaciji Dragana Stojkovića ništa značila.

Mogla bi odlučivati gol-razlika

Pobijedi li Kamerun reprezentaciju Brazila, a Srbija bude bolja od Švicarske, o mjestu u osmini finala Svjetskog prvenstva odlučivat će gol-razlika jer bi Kamerun i Srbija bili bodovno izjednačeni. Kamerun (3:4) trenutno ima bolju razliku golova od Srbije (3:5), a to je stavka koja će se gledati u slučaju jednakog broja bodova dviju reprezentacija.

Dakle, Srbija za prolaz među 16 ne samo da mora pobijediti Švicarsku već to mora napraviti s uvjerljivijom razlikom golova od eventualne pobjede Kameruna protiv Brazila. Utakmice Kameruna i Brazila odnosno Srbije i Švicarske igraju se u petak od 20 sati, prenosi Index.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.