Fudbal

čeka se fifa

Mađarski Savez brani navijače od optužbi za rasizam protiv Engleza

03/09/2021

FIFA je obećala da će poduzeti mjere u vezi s rasističkim vrijeđanjem s tribina, dok je britanski premijer Boris Johnson u petak incident označio kao "potpuno neprihvatljiv"

Mađarski nogometni savez u petak je u službenoj izjavi za javnost stao u odbranu “velike većinu navijača” nakon što su engleski igrači pretrpjeli rasističko vrijeđanje na meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Mađarske i Engleske u Budimpešti, prenosi AFP.

Mađarska krovna nogometna organizacija obećala je da će poduzeti mjere protiv “navijača koji su ušli na teren, bacali rakete i čaše”, ali insistiraju da su “osobe s takvim ponašanjem bile u manjini” i da nije bilo nikakvog vrijeđanja na rasnoj osnovi na stadionu Puškaš u glavnom gradu Mađarske.

– Velika većina od šezdeset hiljada navijača koji su posjetili Puškaš arenu sportski je podržala mađarsku reprezentaciju, čak i kada je tim već gubio – navodi se u saopćenju.

Savez dodaje da će njima ići u korist da se oni koju su ometali igru identificiraju i strogo kazne.

Nogometni savez Mađarske dodao je da će se navijači koji budu identificirani i proglašeni krivim za ulazak na teren i bacanje baklji i čaša na teren suočiti s dvogodišnjom zabranom dolaska na sportske događaje, kao i s novčanim kaznama.

Sa tribina su se mogli čuti urlici koji imitiraju zvukove majmuna, a bili su usmjereni protiv engleskih igrača Raheema Sterlinga i Judea Bellinghama tokom utakmice u četvrtak na Puškaš Areni, na kojoj su Englezi pobijedili domaćina sa 4-0.

FIFA je obećala da će poduzeti mjere u vezi s rasističkim vrijeđanjem s tribina, dok je britanski premijer Boris Johnson u petak incident označio kao “potpuno neprihvatljiv”.

– Pozivam svjetsku fudbalsku federaciju FIFA-u da poduzme snažne mjere protiv odgovornih kako bi se osigurali da se ova vrsta sramnog ponašanja zauvijek iskorijeni iz ovog sporta – napisao je Johnson na Twitteru.

Reagujući na njegove komentare, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto upozorio je Johnsona “da ne bude licemjeran”.

– Uz svo poštovanje prema premijeru, kažem da po mom mišljenju treba izbjegavati licemjerje u vezi s tako ozbiljnim pitanjem – rekao je u video izjavi na svojoj Facebook stranici Szijjarto.

Dodao je da su svi su mogli vidjeti na finalu Eura 2020 (na Wembleyju) “kako su se engleski navijači ponašali prema Italijanima”.

– Nije se mogla čuti ni italijanska himna zbog buke i zviždanja engleskih navijača, a da ne govorimo o uvredama koje su uslijedile nakon utakmice, tako da licemjerju nema mjesta ni u sportu ni u politici – naglasio je Szijjarto.

U drugom postu na Facebooku pitao je da li su se i engleski igrači koji su protestovali zbog atmosfere u Budimpešti žalili i na zviždanje i urlikanje tokom italijanske himne prije finala Eura u julu ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.