Malkočević: Igrači su plakali od sreće

sakib-malkocevic

Nakon pobjede protiv Italije (1:0) u 2. kolu elitne grupe kvalifikacija za EP, kadetska nogometna selekcija Bosne i Hercegovine vrlo je blizu plasmana na završnicu Evropskog prvenstva 2016. u Azerbejdžanu.

Izabranicima selektora Sakiba Malkočevića to je treći put da su se plasirali u elitni krug kvalifikacija, a nakon pobjeda protiv Gruzije i Italije na pragu su ostvarenja najvećeg uspjeha U-17 reprezentacije Bosne i Hercegovine u povijesti.

Prije odlaska u Tbilisi Malkočević je govorio da su Italijani prvi favorit kvalifikacija, da su Rusi odmah do njih, a da i Gruzija traži svoju šansu kao domaćin, te da će svaki osvojeni bod biti uspjeh za bh. reprezentaciju.

Poslije dva kola, “mali Zmajevi” su hit i lider turnira, jedini s maksimalnim učinkom.

– Pobijedili smo Italiju koja je velika reprezentacija u svakom pogledu. Ne mogu opisati koliko smo svi sretni nakon jučerašnje pobjede. Naši mladići plakali su u svlačionici od sreće. Nikad se ljepše kao selektor nisam osjećao, što je razumljvo – izjavio je Sakib Malkočević za Fenu.

U posljednjem kolu Bosna i Hercegovina igra s Rusijom, koja je protiv Italije doživjela debakl (0:4), dok su jučer pobijedili Gruziju (1:0).

– Spremni smo za veliki rezultat. Međutim, ništa nije gotovo. Svi osim Gruzije konkurišu za prvo mjesto. Nama odgovara remi, pa u nekim kombinacijama i poraz od dva gola za plasman na završnicu EP-a. Ali, nećemo se baviti kalkulacijama, nego ćemo igrati kao do sada i protiv Rusa. Rekao sam da je ova generacija sposobna igrati sa svakim i to smo sada dokazali – ističe selektor kadeta.

Protiv Rusije neće zbog žutih kartona igrati Milan Mirić, a pod upitnikom je i Ševkija Resić zbog povrede. Nije nastupio protiv Italije.

– Mirić je stub naše odbrane, nedostaje nam Resić, ali ne vrijedi kukati. Ako smo mogli bez nekih igrača izgurati prva dva kola, valja nam i ovu posljednju utakmicu. Ako ima pravde, po svemu smo zaslužili plasman na EP. Nisam zadovoljan suđenjem protiv Italije, utakmica je produžena čak šest minuta. No, prošlo je, izdržali smo. Protiv Rusa nećemo ništa mijenjati. Pokazali smo da se možemo nadigravati i s najboljima – kaže selektor Malkočević.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Rusija igra se u nedjelju, 20. marta, s početkom u 11.00 sati.