Malkočević više nije selektor: Bio sam na kontroli i situacija nije dobra

kadeti bih nova malkocevic

Bio sam na ljekarskoj kontroli i situacija nije dobra. Predlažu mi drugu operaciju, a odluku ću donijeti u krugu porodice – izjavio je jučer selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević, nakon što je na Odjelu gastroenterologije UKC Tuzla obavio kontrolni pregled, godinu nakon teške operacije debelog crijeva.

Danas je donio odluku koja je šokirala javnost – odstupio je s dužnosti selektora, kazavši kako ne želi da njegov lični problem ima uticaja na pripreme kadetske reprezentacije BiH, kojoj idućeg mjeseca predstoje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2019. u Irskoj.

Posljednji put Malkočević je U-17 reprezentaciju vodio 11. i 13. septembra u prijateljskim susretima sa Srbijom, u Banovićima i Srebreniku, a jučer je Savezu predao listu s 20 igrača koji će od 10. do 16. oktobra igrati u kvalifikacijama grupe “2“ protiv Ukrajine, Islanda i Gibraltara.

Tačno prije godinu dana, Malkočeviću je odstranjen tumor debelog crijeva. Sve kontrole nakon toga, pokazale su da je sve u redu i Malkočević se vratio na posao. U međuvremenu propustio je evropsko prvenstvo u Engleskoj, u maju ove godine.

– Posljednja kontrola pokazala je da se stanje nije drastično promijenilo, ali da se na snimku vidi da ponovo “ima nešto“. Sugerirana mi je druga operacija. Očekujem rezultate urađenih pretraga, bit će obavljen snimak magnetskom rezonancom i poslije ću, zajedno s porodicom, odlučiti šta i kako dalje – izjavio je Malkočević za Fenu.

Jučer je predsjedniku NS BiH Elvedinu Begiću, generalnom sekretaru Jasminu Bakoviću i direktoru Elmiru Pilavu, saopćio odluku o tome da ne može dalje voditi reprezentaciju.

– Nije u redu da zbog nekog zdravstvenog pregleda ispašta reprezentacija. Imaju moji saradnici koji će nastaviti gdje smo stali, a po rezultatima se vidi da znaju svoj posao. Drago mi je da sam u minulih sedam godina opravdao povjerenje koje mi je ukazano i da u radu nemam ni mrlje. Zahvalan sam svima, a posebno Ivici Osimu, te bivšem direktoru Denijalu Piriću, koji su mi vjerovali i bili su uz mene – kaže Malkočević.

Zahvalio se i ljudima iz Slobode koji su ga također podržavali i imali su razumijevanja za njegove reprezentativne obaveze. Uz Slobodu će ostali i dalje, u mjeri u kojoj mu bude dozvoljavalo zdravstveno stanje.

– Mada situacija nije alarmantna, želim se posvetiti zdravlju i svojoj porodici. Nastavit ću raditi svoj posao u Slobodi. Naravno, ponosan sam na sve što smo uradili u U-17 reprezentaciji do sada. Svojim saradnicima želim puno uspjeha u kvalifikacijama i da se šesti put plasiramo u elitu evropskog kadetskog nogometa – zaključio je Malkočević.

Podsjećanja radi, BiH je do sada pet puta izborila elitni krug kvalifikacija, a tri puta se plasirala na evropsko prvenstvo. Svaki put je “kormilar“ bio Malkočević i po tome je najuspješniji bh. selektor.