Fudbal

Bivši čelnik Dinama

Mamić: Živ neću izaći pred hrvatski sud, znate za slučaj Praljak

06/06/2019

Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti

Zdravko Mamić je rekao da neće živ doći u hrvatski zatvor.

Vrhovni sud je odbio prijedlog odbrane za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića.

U njemu je optužen za izvlačenje novca preko offshore kompanija.

Ova odluka znači uklanjanje zadnje prepreke za raspisivanje nove potjernice za Mamićem. To znači i da njegovo dvojno državljanstvo više neće biti prepreka za izručenje Hrvatskoj.

“Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor”, rekao je za “Provjereno” Zdravko Mamić.

Komentirao je i pravosuđe.

“Meni su suci koji su mi sudili rekli da ću ja biti slobodan. Ja sam se s tim sucima družio, pio, sretao ih i ja sam znao da ću biti slobodan. Svi odvjetnici su me uvjeravali u to, imao sam info s terena da ću biti oslobođen i onda sam dobio info da je izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku, da su oni ucijenjeni, i nisam imao izbora”, rekao je Zdravko Mamić.

Finansirao je HDZ, a povezivalo ga se i s predsjednicom Republike.

“Danas mi je žao što sam ikada nešto napravio za njih, a radio sam jer su oni bili moj svjetonazor. Mogu reći da sam iskreno njima razočaran jer ja sam jako puno njih zadužio”, kaže Mamić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Vrhovni sud ukinuo je odluku osječkog Županijskog suda, koji se u februaru proglasio mjesno nenadležnim za odlučivanje o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, koju je pred tim sudom podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, tereteći ga da je od 2002. do 2007. iz kluba izvukao 16,7 miliona kuna, izvijestio je osječki Županijski sud.

Prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred osječkim Županijskim sudom zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice USKOK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.