Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

finale

Manchester City osvojio Ligu prvaka

FOTO: UEFA.COM

Edin Džeko je izašao iz igre u 56. minuti, nakon što je signalizirao da ne može više. Zamijenio ga je Romelu Lukaku

Manchester City prvi je puta u historiji prvak Evrope. U finalu ovosezonskog izdanja Lige prvaka svladao je milanski Inter 1:0. Pogodak vrijedan titule postigao je Rodri u 68. minuti. City je tako upotpunio uspješnu sezonu u kojoj je osvojio i Premier ligu i FA kup, a Pep Guardiola je treći put u trenerskoj karijeri osvojio Ligu prvaka, čime se izjednačio na drugom mjestu vječne ljestvice sa Zinedineom Zidaneom i Bobom Paisleyjem. Na vrhu je Carlo Ancelotti s četiri naslova.

Prvo poluvrijeme bilo je vrlo rezervirano i s jedne i s druge strane. Inter se čvrsto branio i na trenutke čak i parirao Cityju u posjedu lopte. Jedinu pravu priliku u prvom dijelu imao je Erling Haaland u 27. minuti, kada je nakon asistencije Kevina De Bruynea pobjegao odbrani Intera. Ipak, Andre Onana se dobro postavio i zaustavio udarac Norvežanina.

Veliki problemi za Pepa Guardiolu nastali su u 35. minuti, kada je De Bruyne morao izaći zbog ozljede. Nekoliko minuta prije toga je zatražio pomoć, izgledalo je kao da bi mogao nastaviti utakmicu, ali na kraju je ipak bio primoran završiti svoj nastup u finalu. Zamijenio ga je Phil Foden.

Prvi su u drugom dijelu zaprijetili nogometaši Intera. Bio je to poklon Cityjeve obrane nakon nesporazuma Bernarda Silve i Manuela Akanjija. Lautaro Martinez došao je do lopte u šesnaestercu, Marcelo Brozović i Romelu Lukaku čekali su njegovo dodavanje, ali Lautaro se odlučio na udarac iz teške pozicije. Ederson mu je to odbranio.

City je uspio stići do vodstva u 68. minuti. Manuel Akanji odradio je velik dio posla i dodao za Bernarda Silvu, koji je s desne strane ubacio loptu u šesnaesterac. Ona se od bloka Francesca Acerbija odbila na 13-14 metara od gola, gdje ju je dočekao usamljeni Rodri i udarcem iz prvog dodira zabio za prednost koju City nije ispustio.

Ali nije engleskoj ekipi bilo tako jednostavno. Samo tri minute nakon pogotka, Inter je zamalo poravnao. Federico Dimarco glavom je prebacio Edersona, no pogodio je prečku. Bio je Dimarco prvi i na odbijenoj lopti, opet je šutirao, ali u bloku se ispriječio njegov saigrač Lukaku.

Na drugoj je strani Foden u 77. minuti propustio iskoristiti veliku priliku. Točnije, zaustavio ga je Andre Onana. A onda je u 88. minuti Inter propustio svoju najveću priliku na utakmici. Tragičar je opet bio Lukaku.

Brozović je ubacio, a Gosens proslijedio loptu do belgijskog napadača, koji je glavom s pet metara pogodio Edersona. Do kraja je ekipa Simonea Inzaghija stvorila još par poluprilika, ali City je uspješno sačuvao minimalno vodstvo.

Edin Džeko je izašao iz igre u 56. minuti, nakon što je signalizirao da ne može više. Zamijenio ga je Romelu Lukaku.