Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manchester United i City donirali milion funti žrtvama napada

manchester

Dva fudbalska kluba iz Manchestera, United i City, odlučili su donirati milion funti (oko 1,16 miliona eura) žrtvama napada, koji se dogodio u ponedjeljak uvečer, javlja Anadolu Agency (AA).

Oba kluba će po pola miliona funti (oko 578.000 eura) uplatiti na račun fondacije koja je osnovana ubrzo nakon terorističkog napada u areni Manchester.

Fondacija We Love Manchester do sada je sakupila dva miliona funti (oko 2,31 milion eura), a iznos će nakon uplate dva premierligaška kluba porasti na tri miliona (oko 3,46 miliona eura).

“Nadamo se kako će donacija naših klubova bar na neki mali način ublažiti izazove s kojima se suočavaju oni koji su direktno pogođeni, te da će naš zajednički potez poslužiti svijetu kao simbol neprekidive snage duha Manchestera“, kazao je Khaldoon Al Mubarak, predsjednik Manchester Cityja.

Ed Woodward, izvršni potpredsjednik Manchester Uniteda istakao je da je barbarski napad u ponedjeljak uvečer šokirao oba kluba, koji se nalaze u srcu lokalne zajednice u Manchesteru.

“Naravno, novac će pomoći, ali zajednički rad dva kluba, njihovi temelji i zajednica mogu se graditi na fantastičnom duhu koji su stanovnici Manchestera pokazali neposredno nakon napada“, dodao je Woodward.

U napadu koji je u ponedjeljak pred kraj koncerta američke pop zvijezde Ariane Grande izveo bombaš samoubica Salman Abedi ubijeno je najmanje 22 ljudi, a 64 ih je povrijeđeno.