Maradona postaje počasni građanin Napulja

maradona

Legendarni argentinski nogometni majstor Diego Maradona (56) posjetio je Napulj kako bi obilježio Napolijevu proslavu 30-te godišnjice prvog naslova italijanskog prvaka.

Upravo je Maradona predvodio Napoli do prvog “scudetta” u historiji osvojenog 1987. godine, a tri godine kasnije do još jedne titule prvaka.

“Mali zeleni”, kako je glasio njegov nadimak iz igračkih dana, je s Napolijem osvojio i Kup Uefa (1989), italijanski Kup (1987) i italijanski Superkup (1990).

“Sretan sam što sam ponovo ovdje. Napulj je moj drugi dom. Ovdje se uvijek osjećam sjajno,” kazao je Maradona na svečanosti održanoj u pozorištu San Carlo.

Maradona je u Napoli stigao 1984. iz Barcelone.

“Barcelona mi je nudila novi ugovor na pet godina s dvostruko većom platom. Međutim, srce me vuklo u Napoli i nisam pogriješio,” dodao je.

Argentinac je Napoliju postao “nogometni bog” i taj status ima i danas u gradu podno Vezuva. Klub je napustio 1992. kada je bio pozitivan na kokain.

Potom je igrao za Sevillu, Newell's Old Boyse i Boca Juniorse.

“Za sve nas Maradona je legenda. Kada riješi probleme koje ima s italijanskim vlastima postat će naš ambasador našeg kluba.” kazao je predsjednik Aurelio de Laurentiis. U maju ove godine Maradona će postati i počasni građanin Napulja.

Maradonu je italijanski sud 2005. osudio zbog porezne prevare zbog čega je sud presudio da mora platiti oko 38 miliona eura.

Međutim, italijansko tužilaštvo je u decembru 2011. vratilo cijeli slučaj na početak zbog “proceduralnih pogrešaka”.

Dvije godine kasnije Maradona je odlučio krenuti s protutužbom, odnosno traženjem kompenzacije od italijanskog pravosuđa. Tražio je oko 50 miliona eura odštete za štetu koja mu je nanesena u posljednjih deset godina.

U tužbi je naveo kako je u tom periodu izgubio priliku potpisati nekoliko unosnih ugovora s italijanskim klubovima koji su ga htjeli za trenera, ali mu je bio zabranjen pristup Italiji.

Napoli se trenutno nalazi na trećem mjestu Serie A sa 41 bodom, četiri manje od lidera Juventusa. Jedina dva “scudeta” osvojio je dok je Maradona bio u klubu.